До края на ноември България е спряла над 193 000 нелегални мигранти 06.12 | 15:45

Според МВР е възможно част от самостоятелно завърналите се във вътрешността на съседни страни да са направили повече от един опит за преминаване на територията на България.

От iNews.bg

До края на ноември българските гранични полицаи са предотвратили към 176 000 опита на граждани на трети страни да влязат незаконно на територията на България, което е увеличение с 13% в сравнение със същия период на 2022 г. Те са се завърнали самостоятелно във вътрешността на съседните държави, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата.

Според МВР е възможно част от самостоятелно завърналите се във вътрешността на съседни страни да са направили повече от един опит за преминаване на територията на България.

Най-натоварена от началото на годината остава българо-турската граница, където миграционният натиск представлява над 99% от общия миграционен натиск на държавната граница на Република България. Към 175 500 са предотвратените опити на българо-турската граница.

От 1 януари до 30 ноември тази година са установени към 500 опита на граждани на трети страни да преминат на входа през българо-гръцката граница. Това е с 86% по-малко в сравнение със същия период на 2022 година, когато са установени към 3700 опита за нарушение.

По подадена от българските гранични патрули информация съседните гранични власти са задържали 616 мигранти на съпределна територия.

За месец ноември анализът на данните отчита намаление от 35% на регистрираните опити за незаконно преминаване на държавната граница, сравнено с предходния месец, което е характерно за този период от годината.

От началото на 2023 г. служителите на МВР са задържали на вход, на изход и в страната 17 186 незаконни мигранти. Гражданите на Сирия, Афганистан и Марко формират основния дял на задържаните по националности.

Благодарение на усилията на "Гранична полиция" и останалите полицейски структури общо над 193 000 незаконни мигранти са спрени по пътя им към Европа тази година.

Водещи