До няколко месеца ще заработи системата за електронно наблюдение върху осъдени лица 03.12 | 15:45

В рамките на проекта ще бъдат осигурени и електрически пистолети

От iNews.bg

До няколко месеца ще заработи системата за електронно наблюдение върху осъдени лица и подсъдими с мярка за неотклонение "домашен арест". 
Така наречените "електронни гривни" ще бъдат въведени по проекта на Оперативната програма "Добро управление", обясниха от Министерството на правосъдието. Проектът ще осигури 250 гривни. За поставянето им трябва да има доброволно съгласие и преценка на риска, което ще се прави от служителите, които наблюдават задържаните. Гривните са свързани с устройство, наречено базова станция, която се намира в дома на задържания, ако той е под домашен арест.

 

Заместник-правосъдният министър Николай Проданов обясни по какъв начин ще се разраства този проект:

"Техническите възможности на софтуерната платформа могат да поемат до 2000 души, които са под домашен арест и спрямо които има приложени пробационни мерки. Към настоящия момент имаме 250 гривни. Нашият стремеж ще бъде в следващите години да запълваме този капацитет от 2000 бройки. "

В рамките на проекта ще бъдат осигурени и електрически пистолети, които се използват в случай, че задържаният с гривна успее да преодолее наблюдението.

"Тези пистолети са помощно средство, не се отклоняваме от закона. Това облекчава дейността от колегите."

Освен електронния мониторинг, с помощта на проекта ще бъде изградено видеонаблюдение във всяка от 28-те районни служби на Главна дирекция "Изпълнение на наказанието".

 

Водещи

Най-четени