До октомври завършват корекцията на река Владайска 08.08 | 12:53

От бул. "Житница" до пл. "Сред село" в кв. "Карпузица", реката ще минава в ново речно корито

От Петя Михайлова

До октомври ще бъде завършена изцяло корекцията на река Владайска при кв. "Карпузица", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Тя се запозна със строителните дейности на място.

Паралелно с изграждането на корекцията се строи и левият владайски колектор, който ще отводнява кварталите "Карпузица", "Горна баня" и "Овча купел". Строителството му се финансира по програма "ИСПА", а стойността е 2,5 млн. евро.

Корекцията на реката се финансира от общината и е на стойност 2,7 млн. лв. По протежение на 2030 м - от бул. "Житница" до пл. "Сред село" в кв. "Карпузица", реката ще минава в ново речно корито. Участъкът, който се изгражда сега, е с дължина от близо 800 метра, като височината на стените е по седем метра.

По думите на Фандъкова след завършването на колектора ще започне свързването на съседните територии с финансиране от "Софийска вода".

Тази година в Столичната община са изградени общо 34 километра канализация. Кметът посочи, че всички улици, които са засегнати от строителството на канализационните колектори, ще се възстановят.

Водещи

Най-четени