До седмици започва реставрация на обсерваторията в Борисовата градина 21.07 | 13:00

От iNews.bg

В близките седмици трябва да започне ремонт и реставрация на сградите на Астрономическата обсерватория в Борисовата градина. От Софийския университет са осигурени 100 000 лева – 50 000 от фирма. Това заяви за доц. Евгени Овчаров, ръководител на катедра "Астрономия” в обсерваторията.

Като част от ремонтните дейности екипът на обсерваторията е наел частна фирма да извърши почистване на двора от храсти, плевели и израснали корени. Ентусиастите с кирки и лопати възстановиха каменни пътеки, забравени от десетилетия. В двора ще бъде оформен и жив плет.

"Разчистването на двора започна от преди около две години. Беше доста обрасъл, останаха много пънове и корени. Имахме обещание от Столичната община, че ще подпомогнат облагородяването на двора, но повече от година нищо не се случва. Така, че много се зарадвахме на инициативата на тази фирма, която организира събитието", обясни ученият.

Според Евгени Овчаров обсерваторията към момента няма финансови проблеми, има отделени средства, които са напълно достатъчни за цялостния ремонт и реставрация. Такава е оценката на фирмата, която би трябвало да изпълни ремонта.

"Чакаше да приключи и обществена поръчка, която неясно защо се забави. Остава да имаме разрешение от НИПК. Надяваме се наистина преди края на лятото ремонтите да се случат най-сетне", продължи Овчаров.

Ремонтите ще включват цялостна реставрация на сградите – отвътре и отвън, покриви и фасади, включително и пътеките в двора. "Много се надявам Обсерваторията след няколко месеца да изглежда по един по-добър и приветлив начин, както за студентите, така и за посетителите", вярва доцентът.

Смятам, че интересът към астрономията никога не е прекъсвал и така ще бъде занапред. Съвсем нормално е човек да се интересува от света, в който живее, особено в центъра на столицата да се погледне към небето през 120-годишен телескоп. Това със сигурност привлича хората. Точно затова се надявам сградите да бъдат много по-приветливи.

Запитан дали след шумно отбелязания 50-годишен юбилей от стъпването на човешки крак на Луната, ще се възобнови интересът към нашия естествен спътник, Овчаров смята, че учените са го загубили след онзи паметен 20 юли, когато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин кацат на лунната повърхност. Мисията "Аполо 11" и до днес е едно от най-великите постижения на НАСА.

"Това е най-близкият космически обект до нас и се оказа, че не е кой знае колко интересен. По интересни са другите планети от Слънчевата система и техните спътници, на които има все още неоткрити и неизследвани неща. В близките години със сигурност и това ще се случи", вярва доц. Евгени Овчаров.

Водещи

Най-четени