Добрев: Започваме да ковем енергийната ни независимост 29.08 | 15:00

Подписан е договорът за проучване на нефт и газ в Черно море

От Ивелина Георгиева

"С подписването на договора за проучване и търсене на нефт и газ в дълбоко Черно море "Блок 1-21 в Хан Аспарух" от днес започваме да ковем българската енергийна независимост."

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на подписването на договора за проучвания на нефт и газ в Черно море със спечелилата конкурса фирма "Тотал", която представлява консорциум от няколко компании.

С този подпис се дава начало на проучвателните дейности, които ще траят пет години, обясни Добрев. Проучванията ще се извършват на около 100 км от брега.

През този период ще бъдат направени специфичните сеизмични проучвания на цялата територия на блока, която е 14 440 кв. км. Ще бъдат извършени и два дълбоки сондажа – на 5000 и на 6000 метра дълбочина, за да се оцени потенциалът на целия блок.

Инвестицията е в размер на над 1 милиард евро, а един проучвателен сондаж струва около 300 млрд. евро.

В една от клаузите на договора има и компонент, според който държавата ще получи бонус от фирмата изпълнител в размер на 40 милиона евро.

Бонусът е част от оценката на предпроектното предложение. Той е еднократен, не е обвързан с други плащания вбъдеще и се дава при подписване на договора в срок от 10 работни дни, обясни енергийният министър. Минималната сума за бонус в процедурата е била 1 милион евро, но офертата на фирма "Тотал" е няколко пъти по-добра в сравнение с останалите оферти, посочи Добрев.

"С подписването на днешния документ правим една огромна крачка по пътя към истинската диверсификация на България и в газ, и в нефт", заяви премиерът Бойко Борисов, който също присъства на подписването на договора.

По думите му следващите поколения в България ще могат да ползват много по-евтини ресурси и държавата ще получава огромни комисионни такси.

Реален добив ще можем да започнем след 6 години от днешна дата.

Енергийният министър изрази съжалението си, че днешното подписване на договора не е станало преди 5 години, защото ако това се беше случило тогава, по думите му, днес щяхме да подписваме договор за концесия и да дадем старта за добив на нефт и газ на територията на България.

Той обясни, че през първата година според работната програма ще се прави анализ на геоложките данни, през втората година ще се прави сеизмика и през останалите три години се ще извършват проучвателните сондажи. "Ние имаме достатъчна сигурност, че цялата територия ще бъде проучена много добре", коментира Добрев.

Проучването е продиктувано от това, че на румънската територия, която е само на 15 км от българската граница се откриха 40-50 милиарда кубика газ, което би задоволило българските потребности в следващите 20-30 години.

Добрев обясни, че във фазата на проучвания няма концесионни плащания, а има плащания на площ, които са документирани в законодателството. Когато се стигне до концесия след 5 години, размерът на плащанията ще бъде 20 или 30% от добитите количества. Този процент се определя на базата на това, колко продуктивни са сондажите.

Очакванията на българското правителство са потенциалът на блока на Хан Аспарух да не е по-малък от този на румънския блок.

Водещи

Най-четени