Добрев предлага, НС гласува, но последната дума има Цачева 19.12 | 17:13

След намесата й отмениха размера на максималния осигурителен доход

От Христина Рафаилова

Управляващите със сигурност ще влязат в историята с драмите около  бюджета на Държавното обществено осигуряване. След още неизяснената докрай ситуация с избора между НОИ и частните пенсионни фондове, ГЕРБ сформираха друга трагикомедия с  максималния осигурителен  доход. 

В рамките на часове най – голямата партия в парламента  " се врътна" няколко пъти за размера на осигурителния доход. 

Изненадите започнаха, когато  депутатът от ГЕРБ неочаквано предложи той да не се вдига на 2600 лв., както предлагаха от лагера на Бойко Борисов.  Идеята на бившия икономически министър беше одобрена от депутатите след предупреждения от страна на опозиция и прегласуване.

Тази стъпка предизвика гнева на социалния министър Ивайло Калфин, който каза, че ако по подобен начин се приемат решения, той не знаел с какво може да бъде полезен на това управление. 

След този драматизъм народните представители излязоха в заслужена почивка, но това не сложи край на сагата с максималния осигурителен доход. 

Инициатор на следващата  сцена от драмата стана шефа на парламента Цецка Цачева. При  гласуването на предложението на Добрев тя отсъстваше от залата и беше замествана от съпартиеца си  Димитър Главчев.  Подкрепена от  процедурните правила, Цачева обяви, че предложението на Добрев не било  редакционна поправка, поради което искането това предложение да бъде подложено на гласуване е било недопустимо. 

Въпреки че текстът бе гласуван, а след това по искане на БСП и прегласуван, Цачева обяви, че искането за самото гласуване е било недопустимо.

Председателят на парламента обясни, че така приетото от пленарна зала решение рефлектира върху основния текст на този член, който предстои да се гласува. За да излезе от ситуацията тя обяви, че единственият начин да се обезсили приетото предложение на Делян Добрев, е да се гласува неговата отмяна, което и се случи със 103 гласа "за", 16 "против" и 3 "въздържал се", информира в. "Труд".

Действията на мнозинството веднага даде повод за нападки от страна на опозицията.  БСП отказа да участват в гласуването за отмяната на "недопустимата редакционна поправка". След това Мая Манолова и Таско Ерменков се заканиха да сезират  Конституционния съд за уникалния гаф, допуснат от ръководството и мнозинството.

"Току - що парламентът гласува една процедура, която не съществува в българската конституция и в парламентарния правилник. Парламентът отменя приет текст на две четения. Каква е тази процедура, при която по отношение на приет текст се коментира допустимостта на неговото приемане", попита Манолова. 

Намираме се на циганския пазар и играем на "тука има, тука нема". Гласувахме едно число, помолихме ви да се освестите какво правите, а сега се отричате от себе си. Бъдете сериозни, работете като хората, недейте да профанирате Народното събрание, защото хората ни гледат и ще ни се смеят", каза от своя страна Таско Ерменков.

Накрая депутатите гласуваха текста на целия член. Мненията на отделните партии обаче какъв ще е максималния осигурителен доход от догодина се разминават значително. Според Левицата   в пленарна зала отново се е гласувало той да бъде 2 400 лв. 

Манолова обяви, че  правилникът е категоричен, че окончателният текст обобщава приетите преди това отделни предложения, а процедура за тяхната отмяна след гласуване не съществува.

Водещи

Най-четени