Добри новини за Перник – снегът вдигна нивото на яз. „Студена“ с 23 см 06.02 | 17:48

След като снегът започне да се топи, притокът ще бъде още по-голям

От iNews.bg

С 23 см се е увеличило нивото на язовир "Студена” през последните два дни. Обилният снеговалеж дава надежди, че в скоро време язовирът ще започне да се пълни с по-бързи темпове. Рязко е спаднал и броят на авариите по водопроводната мрежа, съобщи пред БНР и.д. управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов.

Водният обем на язовира е 3,464 млн. куб. м. при капацитет от над 25 млн. куб. м. "С 1 милион кубика сме над мъртвия обем", отбеляза Иванов.

Към днешна дата притокът е 669 л/сек. при разход 204 л/сек. Снегът беше посрещнат с радост от перничани, които от 18 ноември са на воден режим.

Във водосбора на язовир "Студена” е навалял доста сняг и очакваното след няколко дни затопляне може да увеличи още повече притока.

Другата добра новина е, че авариите са сведени до минимум и през последните дни по отстраняването им работят само екипи на местното дружество, заяви Борислав Иванов.

Очаква се тази вечер да бъде възстановено водоподаването на бл. № 3 на улица "Бучински път”, където бе установено наличие на бактерии във водата.

Още вчера е подменен компрометираният водопровод, направена е дезинфекция и се изчакват резултатите от взети контролни проби.

На проведеното днес общо събрание на акционерите на ВиК е взето решение за обявяването на конкурс за избор на управител. Съгласно законовите изисквания, конкурсната процедура трябва да бъде проведена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Водещи

Най-четени