Добри хора протегнаха ръка на сираците от Средогрив – кредитът им е погасен 14.10 | 19:21

Изплатени са и по 325 лв. на 5 семейства на загиналите при взрива в Горни Лом

От Цанка Донкова

22-годишният Павел и 5-годишният Иван от село Средогрив, освен че загубиха родителите си при взрива на цеха, бяха сполетени от още една беда – те наследиха от загиналите си родители и заем в банка. Добри хора обаче са протегнали ръка на момчетата – кредитът им е погасен.Това заяви кметът на село Средогрив Крисимр Кирилов. Той уточни, че след като е станало публично известно, че сираците трябва да изплащат банков кредит на родителите си, са се появили анонимни дарители и много добри хора, които са пожелали да го изплатят.

"Така на практика заемът е погасен и се очаква банката официално да го съобщи на сираците", каза кметът.

За пет годишният Иван ще се грижи по-големият брат Павел. Детето вече е записано да посещава детска градина в град Белоградчик. Много хора са се обадили в кметството в Средогрив и са изразили желание да помогнат на двамата. Даряват се вещи, дрехи, играчки, покъщнина и парични суми.

До момента децата са получили 2500 лева от община Чупрене, 325 лева от "Социално подпомагане" и средства от Българския червен кръст, каза Красимир Кирилов.

Стана ясно още, че вече са изплатени и социалните помощи от по 325 лв на 5 семейства на загиналите при взрива в Горни Лом. Това стана ясно от думите на Венци Пасков, директор на дирекция "Социално подпомагане" - Видин. Съвместно с Агенцията по заетостта се работи да бъдат отпуснати на община Чупрене две бройки за лични асистенти по програма за заетост, които да се грижат за две възрастни жени, роднини на загинали при взрива.

Продължава да е ограничен достъпът в района на взривения завод "Миджур". Там продължават обезопасителните действия в широк периметър с радиус 900 м. от епицентъра на взрива, извън територията на завода, от специализирана военна техника и сапьори. Това обаче създава проблеми на хората от района, които не са допускани до имотите си вече 14 дни.

В зоната, до която няма достъп на хора и техника, е и сечището за дърва в района. До местоработата си не могат да стигнат и работници от района, както и хора от Пловдив и Берковица, които участват в строителството на два ВЕЦ-а.

Кметът на Горни Лом съобщи, че са водени разговори с прокуратурата днес да бъде осигурен достъп до отцепения район. Андрей Цветанов, завеждащ отдел в Националната следствена служба съобщи, че има открит още биологичен материал при огледите на взривения завод в Горни Лом, който е иззет по съответния ред и е предаден за експертиза. По думите му е иззето всичко, което има отношение по разследването. Той уточни, че продължава разследването на взрива, продължават обходите на мястото на инцидента, допълва БТА.

"Към момента няма информация кога ще приключат огледите, но по-голямата част от района е обиколен. Всеки сантиметър трябва да бъде обходен, за да се стигне до истината", каза Андрей Цветанов.

Въпреки всичко не е ясна съдбата на работниците от завода. 38 души от взривения цех за утилизация са получиха на 10 октомври предизвестия за съкращение. Това обяви директорът на Бюрото по труда - Белоградчик Ангел Георгиев.

"След 10 ноември ще започне регистрацията в Бюрата по труда на 38-те съкратени работници. Половината от тях са от общините Чупрене и Белоградчик, които са към "Бюро по труда"- Белоградчик", уточни Георгиев.

Водещи

Най-четени