Доброволци плетат шалове, шапки и ръкавици за бездомни 25.12 | 10:45

Топлите аксесоари се раздават в кризисните центрове

От iNews.bg

Благотворителната кампания "Изплети топлина" е в разгара си и има една цел "да дари топлина на бедни и бездомни хора", като ги прегърне с топъл шал, шапка, ръкавици и топли чорапи.

През зимните месеци бездомните хора получават подслон само през нощта и прекарват целия ден навън, затова за тях съпричастно се грижат доброволците с дарба да плетат.

Топлите аксесоари се раздават в кризисните центрове.

"Изплети топлина" тази година е изключително успешна. Тя продължава да тече и в момента и ние все още получаваме топли шапки, шалове и ръкавици от цялата страна, затова данните които имам не са окончателни", каза пред БНР Маргарита Соколова, която е един от организаторите.

"Но това, което мога да кажа, че в момента сме надхвърлили 2000 топли шапки, шалове и ръкавици и започнахме раздаването в кризисните центрове в страната, в обществените трапезарии и защитените жилища. Смятаме, че ще успеем да достигнем до всички кризисни центрове и до всички хора, които имат нужда от тази топлина", поясни още тя и допълни: 

"Миналата година успяхме да стоплим над 2000 човека. А за цялостното съществуване на кампанията над 8000 хиляди са получили топла прегръдка във вид на шапки, шалове и ръкавици", каза още тя в интервю за предаването "Преди всички". 

"До средата на януари ние ще събираме всичко, което хората са успели да изплетат и съответно ще раздаваме, а пунктовете ни за приемане на плетива са в град София в кв. "Лозенец", бул. "Пейо Яворов" 22 и бул. "Мадрид" 7", обясни Соколова. Разбира се хората, които са от различни региони на страната, могат да погледнат във фейсбук страницата на "Изплети топлина". Има списък с регионалните координатори за съответните градове, които също могат да приемат техните плетива. 

"Ентусиастите тази година са изключително много, защото имаме щастието няколко големи училища да се включат в плетенето. Щастливи сме, че и много читалища подкрепиха кампанията", каза още тя. 

"Всяка година ние имаме отворени уроци, на които учим хора, които нямат такива умения на различните техники на плетене", разказа още организаторката.

"Да, мъжете са много активни в плетенето. Те изключително бързо усвояват и техниките за плетене. Тази година имаме изключително много плетачи мъже",  отговори Соколова на въпросите кой се интересува най-вече от плетенето и има ли плетачи мъже.

Водещи

Най-четени