Довериха ли се българите на преференцията в своя избор? 06.10 | 15:52

Феноменът за съвпадение на номера на листата и на отделния кандидат се повтаря

От Цанка Донкова

Около 34% от гласувалите или 1 200 868 са избрали да гласуват преференциално. Това стана ясно то думите на Камелия Нейкова, говорител на ЦИК. Тя обясни, че отново се наблюдава феноменът за съвпадение на номера на листата и на отделния кандидат.

Пример за нов "любимец" идва от Сливен. След като кандидатът под номер 15, който на евровота измести Сергей Станишев, на сегашните избори кандидат под номер 9 измества първия.

Деветият в листата на политическа партия ГЕРБ в Сливен Петко Борисов е станал втори и влиза в парламента, съобщава в. "Стандарт".

"За Петко Борисов са гласували 7,02 % от хората, подкрепили политическа партия ГЕРБ в Сливенска област. Това е достатъчно за заемането на второто място", съобщава Стелли Стефанова, говорител на РИК.

Според всички калкулации ГЕРБ получават 2 от 6-те мандата за региона. Петко Борисов е зам.-кмет на Твърдица. Интересното е, че за 51-годишния електроинженер в община Твърдица са гласували само 200 души преференциално. Останалите над 1600 гласа като преференции той получава от общините Сливен и Нова Загора, най-вече от селата.

Възможно е избирателната активност да достигне 50%, след като при 99,95% обработен протоколи тя е около 49%. Извън страната са гласували около 135 000 души към момента, което е повече от изборите през 2013 година, но не и от рекорда през 2009 година.

Най-много гласове от чужбина очаквано са дошли от Турция - 60 090, но не са потвърдили опасенията, че ще има тежки натоварвания на секциите там, съобщава говорителят на ЦИК Цветозар Томов, допълва БТА.

Водещи