Довечера започва четвъртото „Велико народно въстание“ 03.10 | 09:24

Сборният пункт на протестиращите традиционно е фонтанът пред Президентството

От iNews.bg

Днес в центъра на София ще се проведе четвъртото издание на антиправителствения протест "Велико народно въстание”, предаде БГНЕС. От т.нар. Отровно трио призовават протестиращите да се съберат в 17:00 ч. при фонтана пред Президентството.

В гражданското недоволство се очаква да се включат хора освен от София, но и от редица градове и села на страната. "Ние няма да се откажем никога от правото да бъдем свободни!”, казват от адв. Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян от "Отровното трио” в призива си към гражданите.

Досега се проведоха три големи протеста в столицата, озаглавени като велики народни въстания, които събраха хиляди българи в т.нар. "триъгълник на властта”.

Първото и второто се състояха на 2 и 10 септември. На 2 септември събитието съвпадна с откриването на новата есенна сесия на Народното събрание, което заседаваше за пръв път в новата си сграда – бившия Партиен дом. Тогава се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите в късните часове на деня. Имаше много задържани, а също така пострадали журналисти, чуждестранен дипломат и обикновени граждани, които нямаха нищо общо с протеста. Второто "Велико Народно въстание” премина мирно, без насилие.

Третото беше на 22 септември и неслучайно се състоя именно в Деня на Независимостта. Тогава италианска оперна певица изпя пред множеството българския химн. Протестът премина мирно с изключение на кратък опит за напрежение при старата сграда на парламента, където протестиращите не бяха допуснати от кордон полицаи и жандармерия да преминат към храм-паметник "Св. Александър Невски” и паметника на Незнайния войн.

Отзвукът от протестите достигна до всички големи западни медии и такива отвъд океана. Хиляди българи, живеещи в чужбина, също изразяват подкрепата си и досега организираха редица протестни акции в страните, в които са мигрирали.

Европейските институции също обърнаха внимание на протестите у нас и те намериха място в доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в страните-членки на ЕС.

Гражданите протестират в продължение на 86 дни с искане за оставката на премиера Бойко Борисов, на цялото правителство, на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на незабавни предсрочни и честни избори. 

Водещи

Най-четени