Доган vs. Местан – тази битка не бива да се подценява, смята Валерия Велева 25.04 | 09:03

Журналистката вижда „харакири“ в Изборния кодекс, защото ГЕРБ нямат силни кандидати

От iNews.bg

Явно "синът" е станал достатъчно силен, за да се върне Доган. Учудвам се, че всички подценяват тази битка. Това заяви журналистката Валерия Велева във връзка с решенията и изявленията на вчерашния форум на ДПС и създаването на протурската партия ДОСТ от Лютви Местан.

"ДПС влиза в най-тежката битка в своята 26-годишна история. Връщането на Ахмед Доган показва колко сериозно е положението на ДПС. Това ще бъде битка на лидера и сина", коментира тя пред bTV.

По думите ѝ партията на Лютви Местан – ДОСТ, е заявка за сериозен политически проект и ДПС трябва да отстои своите избиратели, да приобщи тези, които се опитват да избягат. "Затова Доган се върна", смята тя.

Според нея е знаково, че учредяването на ДОСТ започна на турски език, че в залата имаше имами, че гостите открито говореха за претенции към България, каза журналистката.

Тя коментира и искането на структурите на ДПС Доган да е оперативен лидер. Движението въвежда нова структура в политическата партия. "Доган се връща с идеите и визиите си, но взема до себе си млад човек – Мустафа Карадайъ, когото ще отглежда като лидер", смята тя.

Вчера Карадайъ беше избран единодушно за председател на ДПС. По нейно мнение Местан е бил отглеждан за лидер в продължение на 19 години.

Според социолога Мира Радева Карадайъ "не излъчва нищо" и "прилича на пионка" и всички знаят, че той ще е лицето на Доган.

Двете се обединиха около мнението, че промените в Изборния кодекс, които бяха приети на второ четене в Народното събрание – за въвеждането на задължително гласуване и отпадането на избирателен район Чужбина, са политически гаф.

Според Велева това е харакири и е следствие от липсата в ГЕРБ на силен кандидат за президент.

Радева се съгласи и добави, че липсата на експертни мнения, които да бъдат консултирани, е довело до поредица от панически ходове и недомислици. "Тоталитарните ни привички не са ни напуснали за тези 25 години", добави тя.

Водещи

Най-четени