Доган: България се нуждае от нов управляващ субект 04.11 | 18:09

Било време за нов прочит на балканската история

От Елена Кирилова

България се нуждае от нов управляващ субект, който да я изведе от кризата, заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган, цитиран от агенция "Фокус”. Той вижда новия политически субект, който ще управлява България, като коалиционен, но по думите му на този етап не може да се каже кои ще са сегментите на коалицията.

Според Доган в демократични условия партиите, които са в опозиция, имат възможността да се актуализират, да се коригират и да подготвят програма за управление на страната. Същото важи и за ДПС, подчерта той.

Партията вече е наясно какво е необходимо да бъде направено, най-вече от гледна точка на факта, че България не разполага с визия за развитие в европейски условия. Доган смята, че страната няма ясни приоритети и в момента се работи "на парче”, за да се откриват различни обекти.

Балканската война

Според Доган е нужно преразглеждане на историята на Балканската война от експерти. Той смята, че казусът "Делов” е нравствено-психологически, а не само държавно-политически казус.

Според него не е правилно да се мисли кой е действал отвътре и кой отвън. Вместо това трябва да се направи семинар, на който да се обсъдят тези въпроси и да се направи общ прочит на балканската история.

Това ще помогне за добиване представа за гледните точки на съседните страни и проблемите, които те посочват. Освен това ще бъде извлечено човешкото измерение от войната, тъй като тя свързана с много страдание.

"Затова аз мисля, че нашите съветници са постъпили правилно, защото те са наясно с болките на тази война, живите спомени и всичко, което е свързано с това. Мисля, че този въпрос може да се постави само на национално равнище от президента на Републиката. Дори не съм сигурен дали парламентът е в състояние да реши правилно този въпрос. Под правилно разбирам от гледна точка на целостта на държавата, на обединяващи принципи и фактори, а не търсенето на повод за разделение и за противопоставяне”, заяви лидерът на ДПС.

По думите му поставянето на въпроса сега ерозира държавата. Затова е нужен нов прочит, който да доведе до общо преосмисляне на историята от гледна точка на всички съдби, смята той.

България за първи път в демократичен порядък се опитва да реши въпроси, по-скоро неправилно зададени принципи за търсене на държавност на властта, на нова форма на държавност в едно демократично гражданско общество, твърди Доган. По думите му поради този факт трябва да се отнасяме много внимателно към историята, към нейните изключително деликатни детайли, защото това е война за етническо прочистване.

Лидерът на ДПС укори журналистическата гилдия, че не осъзнава дълбочината на въпроса и комплектността му. Ако това не се случи скоро, трудно можем да бъдем съучастници със субекти в изграждането на държавност с нов тип.

АЕЦ "Белене”

Във връзка с дебатите за референдума за АЕЦ "Белене” лидерът на ДПС обясни, че има и други алтернативи, но той винаги е бил предпазлив към този въпрос, тъй като личната му позиция може да се отрази сериозно върху тази на партията.

Ахмед Доган изрази съмнение, че ще се състои референдум и обясни случващото се в момента като политически трик, който предшества изборите. Той се съмнява в достоверността на експертната оценка за необходимостта от ядрена енергетика у нас

"Тук не говоря само за огромния ресурс, необходим на страната за изграждането на АЕЦ Белене и за довършване с още един или два модула на Козлодуй. Въпросът е по-скоро на политическо равнище, а политиците твърде малко или част от тях са наясно за какво става въпрос, да не говорим за публиката”, каза Ахмед Доган.

Според него изказванията за цените на тока, свързани с АЕЦ "Белене” са политическа манипулация за надмощие, а не показват реално решаване на въпроса за референдума.

Митхат Табаков и Гюнай Сефер

Относно искания имунитет на депутатите от ДПС Митхат Дабаков и Гюнай Сефер Доган заяви, че единствено съдът е компетентен да дава оценка. По думите му именно поради този факт партията нарочно не взима отношение. От ДПС ще изчакат първото решение на съда и едва по-късно ще дадат коментар по въпроса.

Водещи

Най-четени