Договор за изцяло нова система за обработка на багаж ще има на Летище София 28.03 | 13:45

Договорът на стойност над 20 млн. лева включва доставка, инсталиране и поддръжка на най-модерното решение за управление на багажа на пътниците

От iNews.bg

Договор за изцяло нова система за обработка на багажа (BHS) подписаха през миналата седмица изпълнителният директор на летище София Хесус Кабайеро и главният изпълнителен директор на френския консорциум Alstef Group Никола Бретон. Договорът на стойност над 20 млн. лева включва доставка, инсталиране и поддръжка на най-модерното решение за управление на багажа на пътниците.

Внедряването на системата е голяма стъпка в усъвършенстването на обслужването на пътници и полети при гарантирано ниво на сигурност и надеждност на операциите. Съществуващата BHS е зависима от една остаряла машина, докато новата разполага с четири с общо тегло 7 тона и капацитет до 2400 багажа на час. Това ще позволи сигурната обработка на милиони чекирани багажи годишно.

Системата транспортира регистрирания багаж от зоната за регистрация за полет през 4 нива на сигурност и поддържа тройно резервиране на системите. По този начин се гарантира най-високо ниво на надеждност и ефективност в обслужването на багажите. Новата BHS позволява както пълно самообслужване (т. нар. self-bag drop) при предварителна регистрация за полет, така и асистирано от чек-ин агенти обслужване.

"Системата за управление на багажа е от ключово значение за функционирането на летището. Придобиваме авангардно технологично решение, което ще ни направи по-бързи и по-ефективни в полза на милионите ни пътници. Проектът е част от цялостната трансформация на летището, за която инвестираме над 150 млн. лв. до края на 2025 г.", заяви Хесус Кабайеро при подписването на договора.

"За Alstef Group е удоволствие да си партнира с летище София при избора и внедряването на системата за обработка на багаж. По този начин подкрепяме стремежа на летището да осигури по-ефективно обслужване и по-приятно изживяване на своите пътници", каза Никола Бретон.

С въвеждането в експлоатация на новия BHS Терминал 2 ще може да обслужва значително по-голям брой пътници. Внедряването на системата е част от плана за развитие на летището, който ще позволи на Терминал 2 да поеме целия трафик от почти 70-годишната сграда на Терминал 1.

Водещи