Договорили сме 83% от бюджета на ОП "Регионално развитие" 05.06 | 07:02

До края на годината се предвижда до 95% от ресурса да бъде договорен

От Андриян Георгиев

Усвояването на средствата по Оперативна програма "Регионално развитие” (ОПРР) върви с много добри темпове. 83% от общия бюджет на програмата е вече договорен, като до края на годината се предвижда до 95% от този ресурс да бъде договорен.

Това каза за агенция "Фокус” Деница Николова, ръководител на управляващия орган на ОПРР.

Пред ОПРР през 2013 г. предстояло единствено договаряне по отношение на спестен ресурс след обществени поръчки. 

"По отношение на разплатени средства, стигаме 30-те процента от договорени средства. За оставащия период до 2015 г., когато имаме право да разплащаме и съответно да усвояваме ресурс, вървим с едни много добри темпове и в посока, в която да не изгубим нито едно евро от тази оперативна програма”, заяви Деница Николова.

От една година и половина насам ОПРР, както и всички останали оперативни програми, имат специално постановление, което следват, и когато е необходимо - налагат финансови корекции при изпълнение на проекти, финансирани с европейски средства.

"Единият вид е обвързан с обществените поръчки, начина на обявяване и начина на избор на изпълнители по обществени поръчки. Другата т.нар. разновидност на финансовите корекции е обвързана с качеството на изпълнение на тези проекти – най-вече физическото изпълнение и тяхната устойчивост”, каза още Деница Николова. 

Общо размерът на финансовите корекции по ОПРР възлиза вече на около 16 млн. лева и те са основно следствие от обществени поръчки.

"За съжаление, вече имаме и случаи, в които имаме и компрометирано физическо изпълнение, а ние, като управляващ орган, сме длъжни да защитим общоевропейския интерес и най-вече интереса на данъкоплатците, които предоставят този ресурс към България”, допълни Николова.

Водещи

Най-четени