Договорили сме 95% от европарите, но сме разплатили едва 31% 04.12 | 19:42

Най-много средства сме договорили по оперативните програми "Околна среда" и "Транспорт"

От Ивелина Георгиева

Най-много европейски средства страната ни е успяла да договори по оперативните програми "Околна среда", "Транспорт" и "Регионално развитие". Това стана ясно от доклад на председателя на Комисията по европейските въпроси и контрола на европейските фондове (КЕВКЕФ) Моника Панайотова.

Разплатените средства обаче са далеч по-малко от договорените.

Сред фаворитите по разплащане са ОП "Транспорт", ОП "Административен капацитет" и ОП "Техническа помощ".

Договорените средства по ОП "Транспорт" са 96%, а разплатените са 39%. За "Околна среда" страната ни е договорила 123% от евросредствата, но само 16% са разплатени. Договореното финансиране по програмата "Регионално развитие" е 90%, а разплатените са 31%.

По ОП "Административен капацитет" са договорени 72%, а 37% са разплатени.

Общо по всички 7 оперативни програми сме успели да договорим 95% от парите, а реално усвоени са 31 на сто.

Председателят на парламента Цецка Цачева, която също присъства при представянето на доклада, похвали работата на комисията и поздрави всички нейни членове с успехите, които са постигнали.

По думите ѝ с наближаването на края на първия програмен период се наблюдават редица положителни тенденции, свързани с усвояването на европейските фондове у нас. Цачева отбеляза, че все още пред страната ни стоят редица предизвикателства, затова трябва да използваме натрупания през годините опит, за да постигнем по-добри резултати в бъдеще.

Тя определи краят на 2012 и началото на 2013 като тежък период, защото е ключов.

"Ако България се справи с високите си цели по отношение на еврофондовете за 2012 ще бъде добра основа за още по-амбициозните планове, които имаме за 2013 година", коментира председателят на парламента.

Моника Панайотова отчете като положителен факт ниския процент на финансови корекции и ниското ниво на грешки (под допустимия 2% праг) по отношение на оперативните програми.

Страната ни няма спрени оперативни програми, което нарежда България до държави като Финландия, Швеция и Дания, подчерта още Панайотова.

Най-много европейски пари сме успели да договорим през 2012 година, сочат данните в доклада.

Сред проектите, които служат за успешен пример в първия програмен период са Софийското метро, интегрираният проект за подобряване на водния сектор на гр. Хисаря, Софийският околовръстен път с Южната дъга, Информационно административен център на Народното събрание и други.

Препоръките за новия програмен период (2014-2020 г.) са изготвяне на задълбочен анализ на постигане на заложените индикатори, анализ на грешките и нормативните промени, изготвяне на "Наръчник на добрите практики" от първия програмен период, избягване на риска от "късен старт" и прилагането на е-Кохезия за периода 2014-2020, с която да се постигне максимално онлайн подаване и отчитане на проектите.

Водещи

Най-четени