Договорът със "Софийска вода" бил неизгоден, но не можело да бъде развален 11.07 | 17:19

За момента концесионерът можело да бъде глобен с 200 лева

От Христина Рафаилова

Концесионният договор със "Софийска вода" бил неизгоден, но той не може да бъде развален. Това е заключението на работната група, създадена към Столичната община, за да анализира изпълнението на контракта, съобщава БТА.

Нейни представители уточниха, че договорът не може да бъде отменен по вина на концесионера. Също така, ако той бъде прекратен по искане на общината, местната власт ще трябва да плати изключително големи неустойки.

Николай Стойнев обясни, че ако това се случи, общината ще трябва да дава пари на задълженията по основния  договор, за заем на дружеството, договор за заем със свързано лице, задълженията на концесионера към трети лица, както и за капиталовата програма в полза на концесионера. 

За момента Столичната община може да наложи санкция единствено за забавяне на четиримесечните доклади по изпълнението на концесията. Глобата възлиза на 200 лева.

Стойнев предлага да бъде създадена нова работна група, която да изработи конкретни стъпки за промяна на договора, както и да изготви ново споразумение с концесионера. 

Водещи

Най-четени