Догодина хазната развързва по-широко кесията 14.10 | 19:38

Повече пари за здравеопазване, образование, заплати и пенсии предвижда Бюджет 2014

От Антония Михайлова

С един милиард лева повече ще похарчи правителството през 2014 г. в сравнение с т.г.

Държавната кесия ще се развърже повече за здравеопазване, образование и социални плащания, а орязване ще има при силовите министерства, съобщава bTV.

Очаква се догодина икономиката на България да отбележи растеж от 1,8%, или поне така е заложено в разчетите. Такъв ще е и максимално допустимият бюджетен дефицит. Тоест хазната пак ще е на червено, както тази година. Освен това през 2014-а България ще емитира и нов външен дълг.

Бюджет 2014 вероятно ще бъде готов и представен в сряда, а в момента във финансовото и останалите ведомства текат финални корекции.

Предвижда се да плащаме по-малко при личния лекар догодина. Потребителската такса ще бъде намалена, очаква се да отпадне напълно или частично и доплащането в болница от здравноосигурените български граждани.

За Спешната помощ са предвидени допълнителни 20 милиона лева, както и увеличение на заплатите в Бърза помощ с до 10% през първото полугодие. Но в някои други медицински дейности ще има чувствително свиване на разходите.

Образованието също ще "живне" с допълнителни 100 милиона лева. От юли бюджетните заплати ще се увеличат с около 10 на сто, а пенсиите - с 3 на сто, е заложено в бюджета.

От Нова година пък минималната заплата скача от 310 на 340 лева. Минималната пенсия става 155 лева, а максималната - 840 лева. С тях ще се увеличи и максималният осигурителен доход - от 2200 на 2400 лева.

Догодина обаче страната ни трябва да плати малко над 1 милиард лева по емисии вътрешен дълг от държавни ценни книжа и да се намерят още 1,5 милиарда долара за облигации, чийто падеж е през януари 2015 година. Така новият дълг ще е за тяхното рефинансиране.

Бюджетът ще бъде съгласуван със синдикатите и работодателите на 21 октомври, а по процедура най-важният финансов закон трябва да бъде внесен за гласуване в парламента не по-късно от 31 октомври.

Водещи

Най-четени