Дойде ред и на незаконни етажи и балкони 29.11 | 17:42

Премахват надстройките и остъклените тераси по покривите на блокове в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе

От iNews.bg

На територията на градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе са издадени 57 влезли в сила заповеди за премахване на незаконни надстройки, остъклени балкони, лоджии и покривни тераси, като до момента са премахнати 36 от незаконните обекти. Остават още 21 влезли в сила заповеди за премахване, които са в процес на изпълнение и се предприемат действия от органите на ДНСК. Това съобщиха от Върховната административна прокуратура (ВАП), която сее самосезира по публикациии в медиите за случаи на незаконно надстрояване и пристрояване на съществуващи строежи в столицата и големите градове в страната и възложи проверката на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК).

В резултат на възложената проверка от прокуратурата от ДНСК и съоветните Регионалните отдели на Националния строителен контрол (РО НСК) в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, са предприели действия по установяване на незаконно изградени и изграждащи се допълнителни етажи над кота корниз на жилищни сгради - високо застрояване, включващи изпълнени надстройки, остъклени покривни тераси, лоджии, навеси и балкони без разрешение и в нарушение на разпоредбите на ЗУТ, се казва в съобщението, цитирано от Фокус.

На територията на петте града са проверени общо 4 267 жилищни сгради - високо застрояване. За 3 930 от тях не е установено надстрояване, пристрояване, изграждане на тераси и остъкляване на балкона над кота корниз 15 метра.

За 225 жилищни сгради трета категория високо застрояване обаче е установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси и метални навеси над кота корниз 15 метра. В тази връзка от ДНСК са предприети действия за установяване на собствеността, изискване на данни за издадени строителни книжа, установяване извършителите на строежите и правомерността на действията им. При установяване на незаконни строежи ще се предприемат съответните законови действия по издаване на заповеди за премахване, предупредиха от ВАП.

За 112 жилищни сгради високо строителство, но от четвърта категория, е установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси, дървени и метални навеси и перголи над кота корниз. За предприемане на действия по установяване на незаконността им и съответно премахването им, е в правомощиятана общинските администрации.

По разпоредената от Софийска градска прокуратура (СГП) проверка по това направление е установено, че на територията на гр. София е занижен контролът по строителството и не се извършват регулярни проверки. На 23 ноември 2016 г. СГП отправи предложение по реда на надзора за законност до дирекция "Общински строителен контрол" в Столична община за извършване на ежеседмични проверки на територията на столицата за наличието на незаконно надстрояване.   

Водещи

Най-четени