Докато депутатите спорят, президентът назначи членовете на ЦИК 20.03 | 13:15

Плевнелиев подписа указа за назначаването с разпределение на силите, както искаше ГЕРБ

От iNews.bg

Докато депутатите спориха по време на днешното парламентарно заседание за новия състав на ЦИК, президентът Росен Плевнелиев назначи членовете на комисията.

Това стана ясно от прессъобщение от прессекретариата на държавния глава, което председателят на НС Михаил Миков прочете от парламентарната трибуна.

Депутатите спориха за квотите в ЦИК, като управляващите и опозицията се скараха за разпределението на членовете и правомощията на президента. БСП и ГЕРБ спориха за местата в ЦИК. Според социалистите ДПС трябва да имат трима представители в 19-членната комисия, ГЕРБ и БСП - по шестима. Партията на Бойко Борисов, която е получила най-голям резултат на предишните парламентарни избори, сметна обаче, че й се полагат 7 места.

По закон държавният глава назначава със свой указ 15-те "редови" членове на ЦИК, след като са му предложени от Народното събрание, което пък си запази правото да определя директно четиричленното ръководство.

В крайна сметка президентът Росен Плевнелиев подписа указ за назначаване на членове на ЦИК с разпределение на силите, аналогично на исканото от ГЕРБ. Така държавният глава назначи по един член на ЦИК, номиниран от "Атака" и ДПС, петима, номинирани от Коалиция за България, и шестима, номинирани от ГЕРБ.

В съответствие с Изборния кодекс двама от назначените членове на ЦИК са номинирани от партии и коалиции, които не са представени в НС, но имат представителство в Европейския парламент – един от НДСВ и един от Синята коалиция. От "Дондуков” 2 посочиха, че подредбата отразява баланса на партиите в парламента.

От своя страна президентът разкритикува решението на мнозинството да подкрепи политическа кандидатура за председател на ЦИК. "Вместо да се обедини около една достойна кандидатура, парламентарното мнозинство с внесения вчера проект на Решение търси още по-остро партийно противопоставяне и налагане на своя кандидат. Това само ще задълбочи конфронтацията и провокира дебат, основан на взаимно отрицание”, пише още в прессъобщението на президентството.

Водещи