Доклад на ООН: Жените в България си живеят много добре 08.03 | 18:25

Страната ни заема престижното 43-то място от 166 държави по третиране и права на нежния пол

От iNews.bg

България е сред 50-те страни в света с добри условия на живот за жените и равноправно отношение към тях. Мястото, което страната ни заема, се счита за престижно. Това става ясно от доклад на ООН, огласен по повод Международния ден на жената – 8 март.

Изследването обхваща 166 държави с най-лоши и най-благоприятни условия за израстване на момичетата. Сред тях нашата страна заема 43-то място в положителната класация за добри условия за жените.

Според индекса най-лошата среда за израстване на момичетата е в африканските страни.

Критерии за съставяне на индекса са: БВП на глава от населението, посещаване на училище, достъп до банкови сметки, делът на жените в големи компании и заплащането им в сравнение с мъжете, вероятност за смърт по време на раждане, участие на жените в политиката на страната и разпространение на някои женски болести.

Резултатите показват, че 20-те държави, в които е най-трудно да израснеш като момиче, са и сред най-бедните в света. 18 от тези 20 страни са класифицирани от ООН като "слабо развити”, а 13 от тях са в списъка на Световната банка в категорията "нестабилно положение”.

Най-тежко е положението на нежния пол в африканските страни. На първо място е Нигерия, следвана от Сомалия, Мали, ЦАР, Йемен, Конго, Афганистан, Кот д'Ивоар и Чад.

Скандинавските страни пък са сред най-подходящите страни за момичета. На първо място е Норвегия, следвана от Швеция, Дания, Исландия, Финландия, Холандия, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария и Белгия.

От балканските страни преди България се нареждат Гърция, която е на 25-та позиция. Пред нас е и Хърватия - на 35-то място сред страните, които осигуряват на жените добър живот и равноправие. Сърбия заема 49-то място, Македония е на 52 позиция, Румъния е на 58-мо място, а Турция изпада на 74-та позиция в доклада на ООН.

 

 

Най-четени