Докладът на ЕК е обективен, заяви властта и омаловажи критиките 27.01 | 17:06

Кунева го намира за позитивен и обнадеждаващ, за Дончев пък макар и верни, констатациите не казват нищо ново, а Захариева го приема просто като механизъм за партньорство

От Ростислава Иванова

Общата оценка на правителството за вониторинговия доклад на ЕК е, че той е обективен. Изпълнителната власт обаче демонстрира, че не е притеснена от унищожителните критики на Европейската комисия в мониторинговия й доклад за напредъка на България в областта на правосъдието и борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност. Представители на правителството го определиха като "обективен по отношение на направените стъпки за реформи", "положителна оценка на стъпките на правителството", "обещаващ", "даващ надежди за реформи", "насочващ към следващи стъпки", "отчитащ наличието на воля за реформи в правителството" и др. Острите критики пък бяха заменени с по-леки понятия като "насоки", "съвети" и "препоръки".

Вицепремиерът Меглена Кунева, отговаряща в кабинета за съдебната реформа, определи доклада като "обективен", но по отношение на предприетите законодателни инициативи за реформиране на съдебната власт. Тя намира оценката на Брюксел за оптимистична и даваща надежди, че страната ще продължи напред с реформата.

Новият правосъден министър Екатерина Захариева заяви, че е крайно време да престанем да гледаме на докладите на ЕК като на "документи, в които Брюксел ни размахва пръст", защото те били само "механизъм за партньорство".

Вицепремиерът Томислав Дончев пък призна, че макар и обективен, "в доклада на ЕК не се казва нищо, което да не знаем". "Има ясни констатации, насърчавания и препоръки към всяка една от властите", посочи Дончев.

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова също смята, че докладът на ЕК е обективен, каквато междувпрочем е и общата оценка на правителството.

Четиримата представители на Министерски съвет дадоха пресконференция за оповестения днес годишен доклад на Брюксел за българското правосъдие след редовното заседание на правителството.

"Четем доклада като обективна оценка на стъпките, предприети от България за борбата с корупцията, организираната престъпност и развитие на съдебната реформа. Има и ясни сигнали, че трябват и допълнителни стъпки”, посочи Кунева, цитирана от БГНЕС.

"Думите, които се търсят обикновено на политическо ниво, е дали България е проявила достатъчна политическа воля. Да, отчита се, че правителството има воля да продължи напред. Отбелязва се, например, че Законът за корупцията няма развитие от страна на Народното събрание, но се изразява и надежда, че законът ще бъде приет. 2016 г. е тест за борбата с корупцията”, анализира Кунева отзивите на евроекспертите.

"Положителните оценки, които са дадени трябва да ни дадат достатъчно кураж, за да продължим напред. Стратегията за съдебна реформа и за антикорупционния закон са оценени много положително и по тях няма забележки. Преведено ни казват: "Мислите, действате правилно, но трябва да имате по-бързи резултати и по-целенасочени действия”, смята вицепремиерът от Реформаторския блок.

Според правосъдния министър пък е "крайно време да спрем да гледаме на критичните доклади на ЕК като на документ, с който някой размахва пръст на България".

"Това е механизъм за партньорство", подчерта Захариева. И увери, че правителството "има надежда, има желание, има план за действие и ясно разписани срокове. Планът за действие ще бъде представен в петък по време на Съвета за съдебна реформа, обяви тя.

"Със сигурност има позитивни неща, които са отчетени в доклада, но това, което се чете от него е: "Нека тези стратегии не остават само на хартия". Точно заради това работата ни е максимално бързо да приемем законодателството", посочи министърът.

Като "топ приоритет" на Министерство на правосъдието тя посочи измененията на Закона за съдебната власт, които трябва да бъдат внесени до 10 март в Министерски съвет. "Със сигурност имаше много работа по него през този един месец. Най-важното изменение, което се очаква в него, е свързано с измененията на Конституцията, разделянето на ВСС на две, явното гласуване във ВСС, прекият избор на членовете на ВСС от магистратите и засилената роля на Инспектората за оценки на проверките за почтеност и имущество на магистратите”, обясни Захариева.

За критиките в доклада пък каза: "Освен позитивните неща, има и много критики. Не искам да влизам в разговор за това кой е виновен и кой не, но със сигурност политическата воля на правителството да върви към реформи, е отчетено в доклада. Има и доста критики по отношение на някои от институциите, които са отговорни за мерките в стратегията, свързани с дисциплинарните производства във ВСС, атестирането на магистратите, кариерното израстване, усещането, че част от решенията се взимат непрозрачно. Това, което зависи от правителството е да внесе по-ясни процедури в посока за Закона за съдебната власт", посочи Захариева. И добави, че "ЕК подчертава и очакването за план за въвеждане на електронното правосъдие."

Според вицепремиера Томислав Дончев новият мониторингов доклад на ЕК "не ни казва нищо ново". И отправи препоръка към всички първо да прочетат внимателно доклада на ЕК и тогава да го коментират.

"Докладът на ЕК, освен обективен, не ни казва нито едно нещо, което да не знаем. Има ясни констатации, насърчавания и препоръки по отношение на всяка от властите да утрои усилията си", коментира Дончев.

Вицепремиерът по еврофондовете обаче не успя напълно да прикрие разочарованието си от критиките в доклада, като даде да се разбере, че по този начин ЕК не се явява "ключов съюзник на правителството.

"Много ми се иска ЕК да е ключовият съюзник на правителството в усилията му да доведе до край съдебната реформа”, заключи Томислав Дончев.

 

Водещи

Най-четени