Домоуправителите няма да събират вземанията на "Топлофикация" 03.02 | 20:37

От тази година стартира кандидатстването за обновяване на жилищните сгради

От Ивелина Георгиева

Домоуправителите в жилищните сгради няма да събират дължимите суми към "Топлофикация" от некоректните платци. Това стана ясно по време на пресконференция на Националната асоциация на домоуправителите в България.

Домоуправителите нямат законови правомощия да събират дължими суми, поясни адвокатът на асоциацията Георги Славов. Законът за етажната собственост не дава такива правомощия на домоуправителите, обясни още той.

Изказването на представителите на домоуправителите в България е в отговор на искане от страна на ръководството на "Топлофикация" те да събират дължимите суми на дружеството от своите съседи.

Георги Славов заяви, че от "Топлофикация" дори не са разговаряли с тях до този момент и те не разбирали техните цели и мотиви.

От тази година стартира кандидатстването за саниране на сградите по ОП "Регионално развитие", посочиха също така от асоциацията. Едно от задължителните изисквания за кандидатстване е създаването на сдружение на собствениците на етажната собственост. До момента създадените сдружения на собственици, които искат да обновяват жилищните си сгради, са много малко, обясни председателят на асоциацията Мартин Димитров. По думите му сдруженията са не повече от 20 в цялата страна, като 10 са само в София.

Основният проблем е липсата на информация и комуникация на гражданите с районните общински организации, коментираха домоуправителите.

Учредяването на сдружението може да стане със 67% съгласие от собствениците, след което се снабдяват с Булстат и се кандидатсва по програмата, обясни Мартин Димитров.

От асоциацията посочиха, че около 10 млрд. евро са заложени като разход за обновяване на сградите.

Водещи

Най-четени