Дончев: Гневът на хората е справедлив 12.04 | 09:41

Не можем обаче да си позволим да има хаос, заяви вицепремиерът на извънреден брифинг

От iNews

Да проявим здрав разум. С гняв няма да постигнем нищо, само разруха и беззаконност. Не заселвам роми, няма правомощия и желание за това. Това каза кметът на град Габрово Таня Христова по време на извънреден брифинг след ескалацията на напрежението в града, след побоя на продавач от трима роми.

"Призовавам партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е много тънка", добави тя.

"Тази седмица разпоредих да се предприемат спешни мерки за опазване на сигурността на нашия град. Продължава премахването на общински сгради, в които могат да се самонастанят роми. Извършваме масови проверки на адресните регистрации. Призивът ми към всички е да гарантираме ред и спокойствие", заяви още кметът на града.

Вицепремиерът Томислав Дончев добави: "Силите на полицията не са тук да пазят една или друга част от обществото, а обществения ред, както и държавното имущество. Не можем да си позволим да има хаос и заплаха за живота на който и да е български гражданин. Взели сме мерки без да сме се съобразявали кой от какъв етнически произход е".

"Едно обществото, в което няма закони, ще се самоунищожи. Целта ни е да се осигури ред", увери той.

"Не е вярно, че след всичко това нещата ще си продължат по старому. Гневът на хората е справедлив. Ние водим диалог с всички. Хората са гневни. От усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от други. Вземаме мерки. Прекратява се неправомерното даване на социални помощи. Помощите на семействата, чийто деца не ходят на училище, се спират. Наложили сме десетки хиляди лева глоби, но събираемостта е ниска", призна Дончев.

"Хората се бяха разделили на три лъча, имаше слагане на маски, хвърляне на камъни", каза директорът на Главна дирекция Национална полиция Христо Терзийски по време на брифинга, цитиран от novini.bg.

В резултат на протестните действия бяха задържани четири лица. Срещу три от тях ще бъдат образувани досъдебни производства. Докладвани са на прокуратурата. Едно лице е задържано без лични документи. Четири лица бяха задържани за палеж. Има един леко пострадал служител. Има сигнали за две лица, които са постъпили в центъра за спешна медицинска помощ с оплаквания, заяви още Терзийски.

Най-четени