Дончев: Извънредно положение не значи, че животът ще спре 13.03 | 10:30

Ще се ограничи само за свободното движение, не може носител на заразата да я разпространява свободно, каза вицепремиерът

От iNews.bg

"Извънредно положение не означава спиране на стопанския живот. Не означава ограничаване на гражданските свободи. Да не се правят спекулации. Единственото, което ще бъде ограничено е правото на свободно движение. Не може да позволим лице, което е заразено, свободно да разпространява заразата. Няма място за паника!". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС.

Вицепремиерът Дончев заяви, че ситуацията е анализирана изключително внимателно. Считаме, че сега е моментът да се вземат решителни мерки, за да ограничим разпространението на вируса, каза той.

Утре предлагаме на Народното събрание да обяви извънредно положение на територията на републиката, повтори Дончев и добави, че мерките включват и законодателни промени там, където това е нужно.

На първо място законодателните промени са свързани с ограничение на пътуването. Имаме нужда да ограничим пътуването от и до държави, където има разпространение на вируса. Имаме нужда от по-строга карантина. Тук категорично ще е необходимо много по-категорично оформяне на санкционни режими и спиране на социални плащания за лица, които не спазват карантината, съобщи вицепремиерът.

Ще бъдат затваряни частни обекти – увеселителни заведения, каза още той.

Нашият стремеж е извънредното положение да бъде въведено за максимално кратък период, за да минимизираме последиците за икономиката, каза още Дончев.

Държавата трябва да създаде гаранции за живота и здравето на гражданите и за съхраняване на икономиката, заяви Томислав Дончев.

Ситуацията, която се задава изисква много по-бързи решения и действия – и от страна на здравните власти, и от страна на институциите. Това каза председателят на националния кризисен щаб за коронавируса и началник на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски.

Има съществени слабости във всички насоки, отбеляза Мутафчийски. Ситуацията е толкова динамична, че предлагаме на министър-председателя да се вземат извънредни мерки, за да могат да бъдат въоръжени институциите с достатъчно инструменти да повлияят на промените, които предстоят пред всички нас, каза още той. 

Водещи

Най-четени