Дончев: Над 23 000 работници ще бъдат подпомогнати по мярката 60/40 10.04 | 19:10

Успоредно с това се разработват и нови мерки – когато се раздават пари

От iNews.bg

"Мерките, които държавата взе, са навременни". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че повечето европейски страни са предприели мерки за подкрепа на хората и бизнеса, а правителството е сформирало екип, който следи ситуацията с пандемията от коронавирус.

"Не мисля, че България е по-далеч от всяка европейска държава – само за 10 дни разработихме мярката 60/40, при която над 23 хил. работника ще бъдат обезпечени с тази мярка. 700-те милиона на ББР също са помощ – да дават безлихвени кредити с дълъг срок на изплащане, и отлагане на вноските по кредитите на хората. Успоредно с това се разработват и нови мерки – когато се раздават пари, принципът да се дава на всички е много грешен, защото понякога парите отиват при някой, който няма нужда от тях", коментира Дончев.

Вицепремиерът обясни, че утре ще бъдат обявени пакет от мерки в помощ на родителите, които са принудени да си вземат отпуск, за да могат да се погрижат за децата си. "Допълнително ще насочим помощ – безвъзмездна, не кредити – към малките предприятия – например една четвърт от оборота ликвидна подкрепа ще помогне на малките фирми да си платят наеми или консумативи", каза още Дончев.

"Сблъскваме се с огромни проблеми при раздаването на храна – например при хора, които нямат лични карти – на такива хора няма как да се дава храна, защото няма отчетност и няма как да бъдат записани в протоколите", уточни вицепремиерът

Водещи

Най-четени