Дончев, Сачева и Караниколов обявиха нови мерки за излизане от кризата 15.05 | 16:00

Над 300 000 души в момента са без работа, а преди кризата техният брой е бил над 200 000 хиляди, обяви Деница Сачева

От iNews.bg

Над 16 500 проекта на обща стойност 136 милиона лева са подадени по мярката за безвъзмездна помощ за малките и средни предприятия. Приемът на заявления продължава. Ще държим схемата отворена, докато има средства”. 

Това огласи вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг в Министерски съвет. С него бяха и министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"9% ще е ДДС за ресторантите, обяви той.

"Оперативната програма иновации и конкурентоспособност ще може да достигне до нови фирми и нови лица", анонсира Дончев относно процедурата за малки и средни предприятия. 

Според него европейските пари ще достигнат до хора и организации, които до момента не са имали досег с тях. "Това ще даде резултати", уверен е той.

"Всички микро и малки фирми, които отговарят на изискванията могат да кандидатстват", добави той и заяви, че договорите ще се сключват по електронен път.

В брифинга се включи и министърът на икономиката Емил Караниколов:

"Има изключителен интерес към програмата ни от най-малките предприятия. Към момента определения ресурс е 173 млн. лева", каза той и добави, че се очаква в понеделник този ресурс да бъде увеличен с минимум 20 млн. лева.

"Първо ще дадем на най-малките, после към средата на юни ще стартираме програмата и за по-големи предприятия. Целта ни е да създадем продукти и услуги с висока добавена стойност", каза Караниколов. По думите му ще бъде запазена възможността да се запази конкурентоспособността на българската икономика. 

"10 банки са одобрили вече пакетите за гарантиране на кредити към тях", добави той.

Караниколов допълни, че бизнесът трябва да обърне внимание на сайта на Българска агенция за експортно застраховане, където по думите му могат да се запознаят с вариант през застраховка да не се създава междуфирмена задлъжнялост.

"42 000 души са се възползвали от услугата "Социален патронаж". По програмата "Топъл обяд" ще има нови 214 договора, над 30 000 получават топъл обяд в момента. Общо 26 000 лица ще получат храна, те са в затруднена социална ситуация. Днес постъпи дарение от БАН на стойност 35 000 лв. за таблети за децата от социални институции, 108 вече са раздадени.

Над 3000 са заявленията за помощна родители. От днес се признават 60 дни неплатен отпуск за трудов стаж. Може да се предоставят детегледачки, които да помагат на семействата да отглеждат деца. Те се избират от семействата. За деца до до 5 г. - заетостта е до 8 ч. на ден, до 12 г. - до 4 ч. на ден.Над 300 000 души са безработни в момента, но 200 000 от тях бяха безработни и преди това, от началото на кризата близо 29 000 са постъпили на работа". Това заяви социалният министър Деница Сачева. 
 
"Над 300 000 души са безработни в момента, но 200 000 от тях бяха безработни и преди това, от началото на кризата близо 29 000 са постъпили на работа. С нова мярка, която е в размер на 85 млн. ще подпомогнем работодателите , като 40 от тях са за транспорта, останалите допълнителни разговори. Тя ще може да се комбинира с новия вариант на 60:40. 120 млн. ще дадем за субсидирана заетост на тези, които вече са останали без работа", допълни тя.

Водещи

Най-четени