Дончев: Това управление е заредено с вътрешна доза нестабилност 17.11 | 09:49

Ситуацията с европарите е изключително тежка, подчерта вицепремиерът

От Теодора Кокаланова

Това управление е заредено с вътрешна доза нестабилност. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на bTV. По думите му съществува доза напрежение още от началото, при сформирането на коалицията. Дончев се обяви за задължителното гласуване. Според него това е начин да бъде спрян купеният вот. 

"Притеснително е обаче политиците да накарат народа си на сила да гласува, затова е по-добре темата да мине през референдум", подчерта Дончев. Той уточни, че изборът на лидер е проблем на Реформаторски блок. Дончев допълни, че ако бъде избран един лидер в Блока ще се взимат ясни решения. 

По думите на вицепремиера ситуацията с европарите е тежка. "Тази година трябва да приключи с колкото се може по-малка загуба на средства. Колкото и да е тежко загуба на средства ще има, сумата е плашеща", допълни Дончев. Той заяви, че размразяването на Оперативна програма "Регионално развитие" ще бъде основна задача до края на годината. 

"Трябва да стартира новият програмен период, бизнесът има нужда от тези пари. Има вариант първото полугодие да бъдат отворени схеми за финансиране със средства от бюджета, а през второто да бъдат отпуснати евросредства", каза още Дончев. 

Вицепремиерът засегна и така актуалната тема относно компетентността на назначения от управляващото правителство на поста министър на икономиката Божидар Лукарски. "Избраният министър на икономиката трябва да има икономическа визия за икономиката", заяви Дончев. 

Той допълни, че приоритет на правителството ще бъде довършването на Струма-4 и коридора София-Видин. "Хемус" е най-важният проект и ще бъде реализиран в пълния мандат", категоричен бе Дончев. 

Водещи

Най-четени