Дончев: Целта е България да е транзитьор на газ 05.03 | 14:15

По думите на Дончев страната ни и към момента транзитира газ и получава приходи от това

От iNews.bg

Основен приоритет на България остава да сме отворени към всички източници за доставка на газ. Да има сигурност на доставките и да се съхрани ролята ни транзитьор. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за bTV, като така коментира и основната тема от вчерашните разговори между министър-председателя Бойко Борисов и руския му колега Дмитрий Медведев, а именно енергийната.

По думите на Дончев страната ни и към момента транзитира газ и получава приходи от това.

"България стартира редица процедури за разширяване на газопреносната си мрежа. Нови инвестиции, които имат за цел да ни помогнат да съхраним ролята си в транзита на природен газ. Всички те се извършват в съответствие с европейското законодателство", заяви вицепремиерът.

Той допълни, че това, което навремето се случи с "Южен поток", не може да стане сега с "Турски поток", тъй като всичко е внимателно премислено, за да няма конфликт с европейското законодателство.

"Изглеждаме ли ви толкова безотговорни да се стартира строителството на едно съоръжение, ако няма ясен и сигурен сценарий за възвръщане на парите и генериране на печалба след това", попита риторично Дончев.

Относно АЕЦ "Белене" Томислав Дончев обясни, че процедурата за избор на инвеститор трябва да бъде обявена в рамките на този месец. По думите му няма как централата да бъде завършена без участието на "Росатом".

"Друг въпрос е кой и как ще инвестира в проекта. Собствеността на дружеството, което ще се образува като резултат от процедурата, ще има три основни компонента. Единият ще е на българската държава на база оборудването, което вече притежаваме. Вторият ще е за стратегическия инвеститор – този, който ще доинвестира свежи пари. Имаме амбицията да има още един дял, който ще е за всички останали заинтересовани. Вече две балкански страни – Македония и Сърбия, проявиха принципен интерес към участие в проекта. Те биха могли да бъдат съдружници в този трети компонент", обясни Дончев.

Водещи

Най-четени