Дончев иска по-строг и модерен контрол за еврофондовете след 2020 г. 14.02 | 15:54

Инвестициите на евросредства промениха България за 10 години, подчерта той

От iNews.bg

Нуждаем се от интелигентен дизайн на мерките, касаещи бъдещата кохезионна политика. За да бъдем успешни, трябва да заложим "умно" стратегическо планиране и "умни" системи за изпълнение и контрол. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев на среща с генералните директори от държавите членки, отговорни за кохезионната политика на Европейския съюз.

Бях свидетел на това как България се промени през последните 10 години. До голяма степен тази промяна се дължи на инвестициите с европейски средства. Всяко Председателство трябва да търси баланси и сближаване на позициите на отделните страни-членки. Българското председателство има възможност да насърчи дебата за по-проста и ефективна кохезионна политика, посочи вицепремиерът Дончев.

От името на Европейската комисия, генералният директор на Генерална дирекция "Регионална и градска политика" на ЕК Марк Льометр коментира, че сега е подходящият момент да бъде отделено особено внимание на политиката по сближаване. Преди предложението за многогодишната финансова рамка след 2020 г., настоящата дискусия е много полезна и навременна, каза той. Марк Льометр добави, че ЕК ще следи отблизо резултатите от срещата в София и ще вземе предвид предложенията, направени от държавите членки.

На срещата бяха дискутирани теми, свързани с връзката на кохезионната политика с икономическото управление и Европейския семестър и възможностите за ускоряване на изпълнението на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Близо 70 делегата от 28-те държави-членки на ЕС, Европейската комисия, Комитета на регионите, Европейската инвестиционна банка и Европейската асоциация за свободна търговия участваха в дискусията. Резултатите от нея ще допринесат за дебата по бъдещето на политика на сближаване по време на заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси на 12 април 2018 г. в Люксембург.

Водещи

Най-четени