Дончева: Борисов независимо колко го стяга обувката трябва да намери подкрепа 29.10 | 19:56

Според нея правителство ще има, защото партиите нямат интерес да напуснат парламента

От Теодора Кокаланова

Правителство ще има, защото партиите нямат интерес да напуснат парламента. Това заяви пред bTV лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. Според нея политиците се занимават с несъществени неща и "сега се чудят дали коалиция да е от едно европейско семейство или от две".

"Не може да се занимаваш с глупотевини, когато в държавата има 3-4 много тежи проблема, а за тях в Брюксел никой няма да с мръдне пръста. Ако изпаднем в критична ситуация, няма да има никой – ни от Брюксел, ни от Вашингтон", заяви Дончева.

Тя коментира и заявката на Бойко Борисов за "плаваща подкрепа" в парламента за бъдещото правителство. "Плаващи неща, които са извън законите на физиката, няма да свършат работа. Постоянната подкрепа трябва да бъде налице", категорична бе Дончева. 

По думите й в трите основни комисии – бюджетна, правна и икономическа няма нито един експерт. Според нея, партиите не разполагат с достатъчно експерти, които да участват качествено в изработването на законите. Дончева уточни, че това важи за всички партии – Патриотичният фронт били само "бройки гласове", "Атака" нямало смисъл да се коментира, а в АБВ по принцип имала повече възможности, но вкарала неподготвени хора.

"Българските партии изпитват ужас от проблемите, които трябва да решават. Сега изведнъж им дойде наум, че нямат капацитет да ги решават", смята Дончева. Според нея, сега те хем се чудят как да не се занимават с тези проблеми, хем да останат в управлението. Затова правят тези "пируети" с различните варианти за съставяне на кабинет.

Тя определи предложението на ДПС за 300 дни толеранс към бъдещото правителство като "совите не са това, което са". "ДПС искат хора извън правителството, да не им пипат хората, които вече са сложили и ще поискат след време някоя и друга сделка", обясни тя.

По думите й "при това положение ще трябва Бойко Борисов, независимо колко го стяга обувката, да намери на всяка цена политическа подкрепа". "Безплатен обяд няма", допълни тя.   

Водещи

Най-четени