Дори и да получим финансова помощ от ЕК за бежанците, тя ще бъде ограничена 09.09 | 15:39

В бюджета на Европейската комисия имало малко средства

От Христина Рафаилова

Дори и страната ни да получи финансова помощ от Европейската комисия за справяне с бежанската вълна, то тя вероятно ще бъде малка. Това каза вицепремиерът Цветлин Йовчев след срещата си с еврокомисаря по правосъдието Сесилия Малстрьом. 

Той обясни, че за момента страната ни може да получи техническа и експертна подкрепа по линията на Агенцията за настаняване на бежанците. 

Предстои да бъдат обсъдени възможностите България да получи и финансов ресурс за преодоляване на евентуалната криза. Вътрешният министър обясни обаче, че дори и да бъде взето решение да получим такава помощ, тя няма да бъде голяма, тъй като в бюджета на ЕК са останали много малко средства, съобщава БНР.  

Има възможност България да получи техническа помощ и по линия на Европейска агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки - FRONTEX. 

МВР шефът каза, че в момента се дискутира  усложнената ситуация в няколко европейски страни – в Италия, Гърция, Кипър и България. 

"Ще бъдат огледани внимателно процесите в тези страни и на основа на това ще бъде взето решение. Уведомихме, че при едно усложняване на ситуацията в България ще имаме нужда и от сериозна финансова помощ, до което надявам се да не стигнем", каза Цветлин Йовчев. 

Водещи

Най-четени