Дори и да хванат депутат чрез СРС, не могат да го осъдят 26.03 | 08:37

Това е само първата стъпка, категоричен е адвокат Марин Марковски

От Гергана Златкова

"Предложението на служебния премиер Мартин Райков да има ротация на полицията по време на изборите, за да се спре купуването на гласове, категорично е разумно и необходимо”.

Това сподели адвокат Марин Марковски пред bTV.

Според него това ще помогне да се намали тази порочна и престъпна практика, тъй като местните полицаи биха могли да се поддадат на изкушението и да вземат подкуп, а много хора са готови да направят какво ли не за 50 или 100 лева.

Според Марковски това е абсолютно престъпна практика, която вкарва незаконно депутати в Парламента, а хората, които продават гласове, са престъпници и трябва да бъдат третирани като такива.

"СРС-та могат да се ползват, стига да се спазват законовите граници. Това е в името на истината”, коментира адвокатът.

За съжаление обаче, към момента законодателната система в България работи така, че дори и депутат да бъде хванат "в крачка” със СРС, докато урежда купуване и продаване на гласове, той не може да бъде съден само заради това:

"Ако бъде засечен такъв разговор, то той сам по себе си не е доказателство. След него може да се стигне до проверки, разпити и събиране на доказателства и чак тогава може да се говори за сваляне на имунитети и арести. Самият разговор е самопървата стъпка”, каза още Марковски.

Днес адвокатът участва в заседанието на Пловдивският апелативен съд по делото за убийството на сестрите Белнейски.

Водещи

Най-четени