Доставчикът на машините за гласуване се опитал да "извие" ръцете на ЦИК? 26.02 | 15:49

Единственият кандидат искал да продаде, а не даде под наем устройствата

От iNews.bg

Че машинно гласуване няма да има, поне не на парламентарните избори на 26 март, се подозираше отдавна. Факт обаче стана миналия ден, когато ЦИК прекрати обявената обществена поръчка за доставяне на устройствата.

Ето и каква е истината за провала на машинното гласуване!

Единственият кандидат да изпълни поръчката – фирмата "Лирекс", искала да продаде, а не даде под наем устройствата на държавата. Това става ясно от документите за обществената поръчка, която беше прекратена снощи, публикувани от ЦИК.

"Представителят на участника заяви пред комисията (за подбор на кандидатите и разглеждане на офертите, бел. ред.), че тяхното предложение е за продажба на машините, включително и възможността част от машините да бъдат доставени извън срока, т.е. включително след края на изборите държавата да придобие машините, което не отговаря на условията в обявлението и документацията за участие.

При вариант продажба участникът е разчитал, че ще доставя бройките на партиди и след всяка партида ще му бъдат плащани доставените количества. Една част от устройствата (около една трета) могат да се доставят за изборите, следващите две трети в период след изборите", пише в доклада на ЦИК.

Заради факта, че невъзможността всички машини да бъдат доставени навреме, ценовата оферта така и не била отворена. Припомняме, че досега държавата плащаше за експерименталното и частично гласуване между 1500 и 1860 лева наем на машина на всеки вот.

"В рамките на 3 седмици могат да бъдат произведени 8200 машини. Останалите 4300 машини също могат да бъдат готови в срок, но това не е гарантирано. В случай че някои от компонентите за тях не бъдат доставени навреме, комплектуването им може да се забави до един месец.

В момента разполагаме с готова машина, на която можем да направим демонстрация на целия процес по упражняване на изборен вот. Въпреки голямото ни желание, усилията на екипа и проведените многобройни разговори за намиране на вариант за по-ранна доставка от различни места, за съжаление такъв брой готови компоненти не е наличен и не могат да бъдат осигурени в нужния срок", обясни в съобщение до медиите управителят на "Лирекс" Манол Илиев.

Водещи

Най-четени