Доц. Мангъров: Отрицателен тест? Това, че не сте хванали риба, не значи, че няма! 04.05 | 13:00

Чувствителността на PCR теста е 70%

От iNews.bg

Смъртта на д-р Нели Пандова-Илиева, която е дала две отрицателни проби за COVID-19, не отхвърля тезата, че се изграждат антитела след преболедуване. В това е категоричен доц. Атанас Мангъров. Чувствителността на PCR теста е 70%. Тоест, един отрицателен тест не означава, че даден човек не е заразен с COVID-19. Означава единствено, че инфекцията не се доказва, обясни пред TrafficNews инфекционистът.

Д-р Илиева е била диагностицирана с коронавирус инфекция. Лекувана е в болница "Света Анна”, след което е изписана, тъй като е дала две отрицателни проби, а състоянието й се е подобрило. Тя е била под домашно лечение, но внезапно състоянието й се е влошило. Наложило се е да бъде интубирана, но е починала в спешния център на Александровска болница. Това даде повод на наши специалисти да се усъмнят дали преболедувалите изграждат имунитет. По време на редовния брифинг и ген. Венцислав Мутафчийски призна, че неяснотите около протичането на заболяването продължават да са повече, отколкото това, което е установено.

Доц. Мангъров обаче успокоява, че имунитет се изгражда. "В медицината един отрицателен тест означава единствено, че не се доказва нещо, а не че го няма. Все едно да отидете за риба, да не хванете нищо и да си мислите, че в морето няма риба. Тоест, тези тестове не бива да се абсолютизират”, категоричен е инфекционистът.

По думите му, върху резултатите от теста влияние оказват много неща - от начина на вземане на пробата, дали е бръкнато достатъчно дълбоко и дали е взет достатъчен материал, до това как е съхранявана тя и какви са техническите възможности на човека, който прави теста.

"Особеност на коронавирусите е, че те се отделят доста по-продължително време от организма на тези, които са заразени с тях. Могат да се отделят в продължение на 20-30 дни след началото на клиничните симптоми. И това, че в даден момент те не се хващат, не означава, че ги няма. Медицината не е аритметика, както си мислят много хора”, посочва доц. Атанас Мангъров.

Водещи

Най-четени