Доц. Мангъров: Тези, които не са се разболели, докато чакат да дойдат ваксините, ще се разболеят от новия щам 17.02 | 14:08

"Новият щам не предизвиква по-тежко заболяване, въпреки че се казва, че смрътността от него е по-висока, това е алогично"

От iNews.bg

"Аз обичам да се забавлявам и не обичам да отстъпвам и да бягам и да се крия". Това заяви пред TV1 доц. Атанас Мангъров.

"Когато някой ме предизвиква, обикновено отговарям на предизвикателството", допълни още той.

"COVID-19 е заболяване, което засяга хора на възраст, които са с много придружаващи заболявания. По същия начин, по който грипът засяга предимно децата. Има засягане и на възрастни хора там, но основно се засягат хората в младата възраст", отбеляза експертът. 

"При COVID-19 е диаметрално противоположно. Най-уязвимата група са възрастните и децата и младите хора почти не се засягат", обясни специалистът.

"COVID-19 е инфекция, която натоварва всички системи на организма, най-вече дихателната. И ако човек има някъде другаде слабо място, нещата могат да завършат зле", категоричен бе Мангъров.

"Новият щам не предизвиква по-тежко заболяване, въпреки че се казва, че смрътността от него е по-висока. Което е трудно за обяснение. Това е алогично. Ако този щам се появи тук, той много бързо ще довърши започнатото от стария щам", смята инфекционистът.

"Тези, които не са се разболели, докато чакат да дойдат ваксините, ще се разболеят от новия щам, при положение, че той не протича по-тежко. Дори и да дойде тази трета вълна, ние сме в състояние да я посрещнем", категоричен бе доц. Атанас Мангъров. 

Водещи

Най-четени