Драгановеца ще бъде екстрадиран в Германия 28.05 | 13:35

Ще бъде изпълнена Европейската заповед за арест на Стоян Кръстев

От Елена Кирилова

Съдът реши да уважи искането за изпълнение на Европейска заповед за арест на Стоян Кръстев - Драгановеца, предаде агенция "Фокус”.

Във връзка с това Кръстев ще бъде екстрадиран в Германия, където се провежда разследване на трафик на наркотици.

Защитата на Стоян Кръстев обясни, че не е ясно защо от Германия искат той да отиде там, нито е известно за какъв срок. Затова беше поискано Европейската заповед за арест да не се изпълнява.

Срещу Драгановеца се водят две досъдебни производства в България. Той е обвиняем и по двете, а те са образувани преди издаването на Европейската заповед за арест.

Съдът се запозна и с подробна документация, свързана със здравословното състояние на обвиняемия. Данните сочат, че мъжът е в критично състояние и условията на ареста не са подходящи за лечението му. Адвокатите на Драгановеца подчертаха, че, ако той бъде оставен в ареста, може да получи трайни увреждания.

От прокуратурата заявиха, че Европейската заповед за арест е валидна и няма основания, заради които тя да не бъде изпълнена.

Ето защо съдът взе решение Стоян Кръстев да бъде предаден на властите в Германия. Единственото условие, което е поставено, е мъжът да бъде върнат, ако е необходимо за двете досъдебни производства, в България и за излежаването на присъда, наложена му от германските власти.

Заради влошеното здравословно състояние на Драгановеца защитата му поиска мярката му за неотклонение да бъде заменена с по-лека. По думите на адвокатите той нямало как да се укрие.

Искането не беше уважено от съда. Съдебният състав постанови мярката да не бъде изменяна, а да остане "задържане под стража”. Решението може да се обжалва в 5-дневен срок.

Водещи

Най-четени