Драстично затягат режима за разрешаване на строежи в свалчищни райони 04.04 | 17:40

Изключенията трябва да са редки и да предвиждат масирано укрепване на брега, дълъг мониторинг и чак тогава, евенетуално, да се строи, каза регионалният министър Лиляна Павлова

От iNews.bg

1850  свлачища има в България в момента и ситуацията с тях е много сериозна. Тоза заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от БНР.

По мнението на Павлова, трябва да се затегне драстично режимът за така наречените предварително съгласувани разрешения за строителство в критичните райони.

Необходимо е драстично затягане на режима за това как се позволява и дали се позволява строителство в една такава свлачищна територия, каза регионалният министър. "Изключенията не само трябва  да са редки, но преди всичко да предвиждат масирано укрепване на брега, дълъг мониторинг и чак тогава, евентуално, да се строи", допълни тя. Министър Павлова обясни, че се предвижда забрана за изграждането на водопроводни и канализационни системи там, където очевидно е свлачище и не би трябвало да има сгради. "Работим за кардинални мерки, включително и за реформиране въобще на този процес по наблюдения на свлачищата", каза още Лиляна Павлова.

"Фактът, че през последните седмици се активираха чисто нови свлачища много пречи на работата. Безспорно е , че Варненския регион е един от най-засегнатите от свалчищните процеси. Няколко са най-критичните свлачища в региона – местността "Фиш-фиш”, недалече от курорта "Албена”, пътят Албена – Балчик и Кабакум до Варна. Необходимите средства за тяхното укрепване са огромни. За нас към момента е най-важно как да не откъснем пътищата заради свлачища", коментира Лиляна Павлова.

Тя посочи и финансовите инструменти, на които страната ни разчита за справяне с проблема със свлачищата. Единият е през бюджета по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, годишният бюджет на която е 70 млн. лв. С тези средства ще разчитаме да направим аварийно укрепване, каза Лиляна Павлова. Вторият е европейското финансиране. 40 млн. лв. са предвидени в Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.”, по която ще кандидатстваме и приоритизираме проектите. Бенефициенти са както министерството, така и Агенция "Пътна инфраструктура” и общините.

Водещи

Най-четени