Дрегерите на КАТ считат лек срещу коронавируса за метамфетамин 14.05 | 20:00

Ако в пробата на тествания шофьор бъде засечено количество над 1000 нанограма на милилитър от прословутия хлорохин, пробата моментално излиза като положителна за употреба на наркотик

От iNews.bg

Едно от химичните вещества, което се счита за изключително успешно в третирането и лечението на пациенти с коронавирус – хлорохин – влиза в списъка на вещества, които полицейските дрегери отчитат като метамфетамин. Това, че лекарството се засича грешно от полицейските устройства е описано подробно в официалното ръководство на изделието на немския производител Dreager.

Всъщност се оказва, че ако в пробата на тествания шофьор бъде засечено количество над 1000 нанограма на милилитър от хлорохин, пробата моментално излиза като положителна за употреба на метамфетамин.

Подчертаваме, че 1 нанограм се равнява на 1 000 000 000 част от грама, тоест необходимото количество за положителна проба в този случай е изключително малко.

Според изследвания, проведени паралелно в няколко от засегнатите от коронавируса страни, хлорохинът, които по принцип се използва за лекуване на малария, е изключително ефикасен в това да блокира SARS-CoV-2 от това да се размножава в клетките. В същото време обаче лекарството има и сериозни странични ефекти, които засягат сърцето и могат да станат причина за тежка аритмия и включително инфаркт на миокарда. Не е тайна, че редица пациенти, болни от COVID-19 в България, бяха третирани именно с малки дози хлорохин, който в началото на пандемията се считаше за единственото ефективно лекарство в борбата с новия вирус. 

Въпреки това обаче активното вещество в него действително изглежда ефективно срещу вируса, но фактът, че бива засечено от дрегерите като метамфетамин е крайно неочакван страничен ефект, който реално би могъл да навреди на потенциално лечение на пациенти с него. 

Това не е и единственото вещество, което дрегерът грешно отчита като наркотик. По подобен начин апаратът категорично заявява употреба на канабис при използването на напълно легални и разрешени хранителни добавки. Дори понякога засича "опиати", ако шофьорът е ял кифла с маково семе.

Водещи