Дружества-призраци източват пари на данъкоплатците 10.04 | 17:29

Компаниите, създадени за спрените проекти "Бургас - Александруполис" и "Южен поток", продължават да получават милиони от държавата

От iNews.bg

 Отдавна прекратени проекти продължават да харчат пари на държавата. Това стана ясно в сряда, когато правителството реши да увеличи капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" с близо 9 млн. лв.

Повечето българи вече са забравили за нефтопровода "Бургас – Александруполис", от който страната ни се отказа преди повече от три години. А сега се оказва, че всички ние като данъкоплатци продължаваме да плащаме милиони за него.

"Проектът за петролопровода Бургас-Александруполис е прекратен отдавна и дружеството трябва да е в ликвидация. Необичайна практика е да се вдига капитал на дружество с обяснение за съдебни разходи. Това е против корпоративната практика и буди съмнение за преразпределяне на активи и източване на средства. При това трябва да отбележи, че се вдига капитал на дружество обявено отдавна за прекратяване. Това повдига нелицеприятни въпроси към Министерство на финансите", коментира пред 3eNews енергийният експерт Христо Казанджиев по повод обявеното на 8 април решение на правителството за увеличение на капитала на Проектна компания Бургас-Александруполис.

Подобен въпрос стои и с "Южен поток". Русия започна друг проект. Преди известно време беше обявено неодобряване на бюджета, което на практика означава, че в акционерното дружество се приема за изпълнение бюджета от пердходната година. От своя страна това означава, че бюджетът за 2015 г. на компанията "Южен поток България" ще е равен на бюджет за реализация на проекта, а не за ликвидация, каза Казанджиев.

Според него обяснението на властите, че не е спрян проектът за "Южен поток" защото няма писмено уведомление от руската страна ,е несъстоятелно. Българският акционер на основа на действията на руския може да внесе искане за ликвидация. Въпросът е защо българските власти не взимат такова решение, зададе риторичен въпрос Казанджиев?

"Единственото обяснение е източването на активи от 200 млн. лв., което става по всякакви канали. На въпросите защо се случва това е длъжно да отговори ръководството на Българския енергиен холдинг, но те съзнателно ги игнорират. Така че България в момента има две дружества които се източват и се ползват за политическа корупция", категоричен е експертът.

Според него не по-малък е и въпросът със собствеността на "Южен поток транспорт Б.В." Придобитата земя от това дружество е много, но тя не е собственост на българска компания, припомни експертът. Същата тази компания има огромни площи и в Сърбия, така че това по думите му също е система за ограбване на държавни активи.

Схемата за източване при "Бургас Александруполис" започва от 2012 г. Въпреки спирането на проекта за петролопровода "Бургас Александруполис", дружеството "Проектна компания Бургас-Александруполис" продължава да съществува. Със сигурност участниците в този административно-юридически и финансов абсурд щяха да минат отново между капките, ако на 8 април правителството не подсети обществеността, че каналите за източване съществуват, при това легално. Именно на 8 април кабинетът взе решение за увеличение на капитала на дружеството.

Броени дни по-рано – в края на март, се разира рокада в ръководството чрез смяна на изпълнителният директор - на мястото на Анжел Димитров бе назначен председателя на Съвета на директорите на компанията Александър Гаргов. Всъщност нищо ново, особено като се има предвид, че общо-взето през последните няколко години около тази компания се въртят едни и същи лица, които си седят кротко, тихо със заплати от 2 хил.лв.

Иначе проектът за "Бургас-Александруполис" беше прекратен с решение на правителството на Бойко Борисов в края на 2011 г., а в началото на 2013 г. (март с 96 гласа за и 27 против и 1 въздържал се) беше денонсирано споразуменето между България, Русия и Гърция. Това обаче не означава край на проектната компания. Напротив, тя продължава да харчи държавни пари. През 2013 г. общите разходи по проекта са били 712 хил.лв., което с 3,5% по-малко от 2012 г. Единственият доход на компанията в размер от 23 хил. лв. са от банков депозит.

Разходите само на проектната компания за 2013 г. са 632 хил. лв., като от тях 98 хил.лв. са били за заплати на персонала, като при това през същата година в нея са работили пет човека – три мениджъра и двама оперативни работника. Средната заплата в компанията е била 1633 лв.

15 хил. лв. команията е изразходвала за канцеларски материали и 25 хил лв. за външни услуги. Очита се, че с направените разходи в размер на 564 хил. лв. са покривани лихви по задължение към българската държавата, възникнали на основание правителствено решение от април 2010 г. Припомняме, че през април 2010 г. правителството прие решение за придобиване от държавата на акции и на вземане от търговско дружество, с което се предвижда "Техноекспортстрой" ЕАД да прехвърли на Министерството на финансите 100% от капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис - БГ" ЕАД.

Година по-късно - през 2014 г., компанията Нефтопровод Бургас-Александруполис БГ, която е 100% собственост на Министерство на финансите на България, е изхарчила сумата от 696 хил. лв. За 2015 г. в бюджета й са заложени разходи за 169 хил.лв. Предвидените в бюджета на страната 100 хил.лв. за увеличение на капитала на компанията вече са гласувани. Данните сочат, че дружеството е имало капитал от 15.1 млн. лв., като те се прехвърлят от компаня на компания, от година на година до свършек.

Предполага се, че гласуваните на 8 април пари за увеличение на капитала на компанията ще послужат на Министерството на финансите през 2015 г. да поиска от съда в Холандия, където е регистрирана Международната проектна компания, прекратяването на дейността и ликвидацията на "Транс Балкан Пайплайн" Б.В.

Схемата се повтаря и с проекта за газопровода "Южен поток". Около дейността на дружеството "Южен поток България" се разшумя, когато се разбра, че служителите в него взимат заплата по около 10 хил. лв. И това при (според финансовия отчет на дружеството "Южен поток България" за 2013 г.) с общо натрупана загуба от 10.489 млн. лв., от които 4.449 млн. лв. за 2013 г. Съвсем скоро се очаква да станат ясни и официалните финансови данни за дейността през 2014 г. Никой от българската страна обаче не се наема засега да коментира какво ще се случи с придобитата земя от страна на дружеството, което трябваше да е оператор на проекта. В случая става въпрос за едни от най-апетитните терени, включително и плажове по българското Черноморие.

Водещи

Най-четени