Дунав мост 2 ще бъде завършен с европейско финансиране 04.08 | 20:50

Общата стойност е почти 106 000 000 евро

От Кремена Бедерева

Проектът за строителството на Дунав мост 2 получи официално решение от Европейската комисия за удължаване на финансовия меморандум до края на 2012 г., съобщи пресцентърът на транспортното министерство.

Максималната стойност на помощта от Кохезионен фонд за проекта за българската страна възлиза на 70 000 000 евро, а за Румъния - 35 962 500 евро. Общата стойност е почти 106 000 000 евро.

Заради това ЕК е взела решение да удължи финансовия меморандум до 31 декември 2012 г. Положителното решение на Комисията ще позволи мостът да бъде завършен с европейско финансиране, въпреки огромното забавяне, което е било допуснато през миналите години, отбелязват от министерството.

На 19 ноември 2010 г. България и Румъния представиха пред ЕК искане за изменение, с което настояват за нова крайна дата за допустимостта на разходите по проекта заради сложността му.

iNews припомня, че проектът за Дунав мост 2 получи официално решение за удължаване на финансовия меморандум от Европейската комисия в края на юни месец, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Искане за удължаване на финансовия меморандум беше изпратено от България и от Румъния. Очаква се крайният срок, който изтече в края на 2010 г., да бъде удължен с още две години. 

Към края на юни месец бяха изпълнени 63% от строително-монтажните работи по мостовото съоръжение. Разплатените средства са в размер на 85 млн. евро. По другия договор – за изграждане на прилежащата инфраструктура, са изпълнени 57% от строителните дейности, а разплатените средства надхвърлят 38 млн. евро.

Основният проблем на изпълнителя, свързан с осигуряването на необходимите количества материал за насипи, беше разрешен. Официалното разрешение на концесията за добив на строителни материали беше дадено с решение на Министерски съвет, а изкопните работи започнаха на 24 юни.

В средата на юли месец пък проверка за спазване на трудовото законодателство на обекта "Дунав мост 2" извършиха смесени екипи на български и румънски инспектори. Това съобщи Ваньо Гетов - началник на отдел във Видин към дирекцията "Инспекция по труда" – Монтана.

Установени бяха нарушения при използване на личните предпазни средства, направени са предписания за преразглеждане на аварийния план и "проиграване" на предвидените в него ситуации. Спряна от експлоатация беше фадромата, която е возила неправилно работници в машината.

От 14 юли започна и ремонтната дейност на Дунав мост, съобщиха от МВР. Затворено бе пътното платно на изход от България. Трафикът в двете посоки се осъществява през едното платно с помощта на светофарни уредби. Това предизвика километрични опашки и до ден днешен. Ремонтните дейности ще продължат до края на август.

Водещи

Най-четени