Дунав става опасен и у нас на 14 юни 07.06 | 13:10

30 екипа са готови да се включат в борбата с наводненията в Европа

От Христина Рафаилова

Около 14 юни водите на река Дунав на българска територия ще се покачат опасно. Това стана ясно от думите на еврокомисар Кристалина Георгиева, цитирана от БТА.

Тя заяви, че положението в страните, застигнати от наводнения, е все още сериозно. Георгиева каза, че днес вероятно ще е пиковият ден в района столицата на Словакия – Братислава. Очаква се наводненията да стигнат Будапеща около 10 юни и след това високите води да са в района на България, Румъния и Сърбия. 

Еврокомисарят добави, че има 30 екипа, които са в готовност да се включат в борбата с наводненията в Централна Европа. Подобна помощ са поискали трите най-засегнати от бедствията държави – Австрия, Германия и Чехия. Тя не сизключи възможността да са необходими допълнителни екипи за борба с последиците от бедствията. 

Пострадалите може да получат помощ от Фонда за солидарност, който разполага със средства извън редовния бюджет на Европейска комисия. Георгиева коментира, че след като бъдат оценени щетите, ще стане ясно дали ще има нужда да бъде отпускана помощ от този фонд. 

Водещи

Най-четени