Дъждовете ни изправят "на нокти". Следим под лупа водоемите 05.09 | 16:30

Продължава тенденцията за повишаване на нивата на реките

От Цанка Донкова

Падналите валежи в последното денонощие изправиха "на нокти" хората в страната. Сигнали за опасност от наводнения и повишаване на нивото на реките пристигат един след друг. В Монтанско бе обявено бедствено положение, но от областната управа твърдят, че обстановката вече е овладяна.

Въпреки това продължава се запазва тенденцията за повишение на нивата на реките, съобщават от МОСВ. Засега мяма получени сигнали за критични водни нива в язовирите.

В областите Видин, Монтана, Враца, Габрово, Велико Търново и Търговище, вследствие падналите валежи, са повишен водните нива в речните легла. Няма данни за преливания и критични ситуации по Черноморските реки, както и за нанесени щети и засегнати населени места от вредното въздействие на водите на територията на Източнобеломорски район, допълват от министерството.

Язовирите на територията са под контрол, част от тях се изпускат контролирано за поддържане на водните обеми в минимално количество и готовност за поемане на евентуален по-голям приток и се наблюдават. Притокът към тях се е увеличил и голяма част от тях са повишили нивата си, но към настоящия момент няма постъпили данни и сигнали за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях. Няма постъпили сигнали и в Басейнова дирекция – Благоевград за аварийни ситуации по язовирните стени в района и съоръженията към тях.

От ведомството представят актуално състояние на водите и водните обекти в страната:

Поречие Oгоста и западно от Oгоста:

- р. Берковска в землището на гр. Берковица - през изминалото денонощие водното ниво значително се повишава, речното течение излиза на места от речното легло в регулацията на гр. Берковица. Аварирала е конструкцията на една къща, разрушен е един мост. Обявено е бедствено положение в общината. Извършват се отводнителни дейности.

- р. Дългоделска Огоста, десен приток на р. Огоста в землищата на с. Говежда, с. Дълги дол и с. Меляне, общ. Георги дамяново - водното ниво значително се повишава, речното течение излиза на места от речното легло, което не е коригирано. Залят е асфалтов път, осъществяващ връзката с две села от общината.

- р. Чипровска Огоста, десен приток на р. Огоста в землището на гр. Чипровци - водното ниво значително се повишава, речното течение излиза на места от речното легло. Наводнени са имоти и техническа инфраструктура от регулацията на града.

- речнине течения на територията на област Монтана, както и на областите Видин и Враца, вследствие падналите дъждове във водосборите на реките се наблюдава повишение на водните им нива, при което реките протичат в речните си легла и няма получени сигнали към момента за аварийни ситуации.

- язовирите на територията на областите Видин, Монтана и Враца се наблюдават, няма получени сигнали в бдувдр-плевен към момента за критични водни нива в язовирите.

Поречие Янтра

- притоци на р. Росица в землището на с.. Горна Росица, общ. Севлиево - водните нива значително се повишават, речните течения излизат на места от речните легла на деретата в регулацията на селото. Има наводнени значителен брой жилищни имоти, дворове и техническа инфраструктура.

- речните течения на територията на област Габрово, както и на областите Велико Търново и Търговище -във водосборите на реките се наблюдава повишение на водните им нива, при което реките протичат в речните си легла и няма получени сигнали към момента за аварийни ситуации.

- язовирите на територията на трите области се наблюдават, няма получени сигнали за критични водни нива в язовирите.

Поречие Русенски Лом и Дунавски добруджански реки

-язовир "Владимировци” в землището на с. Владимировци - прелива през преливника си. Водата след язовирната стена, която не е обявена в предаварийно състояние, се отвежда безпрепятствено. Дерето не преминава през населени места. Водните количества се вливат в р. Семковец, която е в поречие Дунавски добруджански реки.

-речните течения на територията на областите Разград, Търговище, Русе, Добрич, Силистра, Шумен и Варна - наблюдава се повишение на водните им нива, при което реките протичат в речните си легла и няма получени сигнали към момента за аварийни ситуации.

-Язовирите се наблюдават, няма получени сигнали в бдувдр-плевен към момента за критични водни нива в останалите язовири.

-останалите реки на територията на Басейнова дирекция за управление на водите дунавски район с център Плевен - наблюдава се повишение на водните им нива протичат в речните си легла.. По данни на оперативните дежурни, няма получени сигнали за критични водни нива и аварийни ситуации.

- Няма получени сигнали за критични водни нива по язовирните стени на останалите язовири на територията на БДУВР – Плевен.

Черноморски район

За осигуряване на свободен обем контролирано се изпускат следните язовири:

Общ. Шумен - яз.”Дибич” се изпуска с минимални количества;

Общ. Дългопол – яз."Елешница" се изпуска с 0,3 м3/сек.;

Общ. Провадия – яз.”Черковна”, яз.”Снежина” се изпускат с минимални количества.

Общ. Карнобат – яз. ”Крушево” се изпуска с 1 м3/сек.

Общ. Омуртаг – яз. ”Красноселци” се изпуска с 2 м3/сек.

Източнобеломорски район

 - басейн на река Марица – наблюдава се повишен отток на река Марица по цялото протежение, по-значително при Белово, Пловдив, Първомай, Харманли, както и притоците ѝ – реките Тополница при Поибрене, Сазлийка при Гълъбово и Харманлийска при Харманли. Повечето от реките в басейна на река Марица регистрират повишение в нивата си.

- река Стрелчанска луда Яна е с повишен отток, но водите ѝ се отвеждат към язовир Пясъчник.

- басейн на река Тунджа - Река Тунджа също е с повишено ниво, по-значителни при Елхово и Павел баня. При Елхово, повишението на реката е в рамките на 34 см от вчерашния ден и днес е на 136 см, което е далеч от критичните стойности.

- басейн на река Арда - При река Арда и притоците ѝ са регистрирани завишения на отделни пунктове. По-значително е повишението при село Вехтино и Рудозем и река Върбица при Джебел.

Западнобеломорски район

- реките в поречие Струма са в състояние на ниски и средни води с тенденция към задържане или спадане на нивата спрямо предходния ден в границите от - 10 до - 1 см. Регистрирано е покачване на нивото на река Елешница при с. Ваксево с 1 см.

- реките в поречие Места са в състояние на средни води. Покачване на нивото с 6 см спрямо предходния ден е регистрирано на река места при гр. Хаджидимово.

Не са постъпили данни за критични нива и аварийни ситуации по реките, както и информация за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения. Не е постъпила информация за засегнати населени места от вредното въздействие на водите в териториалния обхват на района.

Водещи

Най-четени