Дълги уикенди и след промените в закона 14.12 | 20:03

Ако събота и неделя са празници, ще ходим на работа чак в сряда

От iNews.bg

Въпреки промените в Кодекса на труда относно сливането на почивни дни и отработването, реално хората у нас отново ще могат да имат т.нар. дълги уикенди от по 4 дни. Това стана ясно след днешното обсъждане на второ четене на измененията от депутатите в социалната комисия. Преди текстовете да влязат в пленарна зала, сред тях бе вкаран и такъв, който ще позволи при струпването на 2 празника през уикенда първите 2 работни дни от следващата седмица да бъдат обявявани за почивни.

Реално това означава, че 2017 г. ще започне с точно такъв дълъг уикенд. Стига обаче измененията в Кодекса на труда да бъдат приети и да влязат в сила навреме. При положение, че 31 декември и 1 януари се падат съответно събота и неделя, това означава, че понеделник и вторник – 2 и 3 януари, може да станат неработни дни. Ако пък измененията бъдат приети в този вид до края на другата седмица, 26 и 27 декември също може да бъдат обявени за почивни и така с Бъдни вечер и Коледа, които също се падат през уикенда, отново да имаме 4 последователни почивни дни.

До днес предложението беше, когато празник се падне през събота или неделя, следващият понеделник да бъде обявяван за почивен. Освен това той няма и да се отработва. Което бе прието по време на първото четена на промените. Между него и второто обаче от ГЕРБ вкараха и новото предложение - когато и събота, и неделя, са празници, първите 2 работни дни от следващата седмица да станат почивни.

Водещи

Най-четени