Дървета ще красят новите метростанции 20.05 | 08:20

Най-екстравагантна в отсечката до летището ще е станция „Искърско шосе”

От Кремена Бедерева

В столичното метро за първи път ще има и живи дървета. Те ще красят новата станция при летището и ще създават настроение за пристигащите и заминаващите от България пътници.

Най-атрактивната част от строителството на подземната железница – вътрешното оформление на седемте нови станции, четири до летището и три до "Младост” 4, започва на 1 юни.

Това съобщи пред в. "Преса” директорът на "Метрополитен” Стоян Братоев. Станциите с новата си архитектура трябва да са готови до началото на ноември. Плановете са тогава да започнат изпитанията с влакчетата и на 18 системи за управление и функционирането на метро, които трябва да приключат до края на март 2015 г.

Разработките на станциите са дело на утвърдени български архитекти, които имат опит в проектирането на метростанции. Идеята да представи пространството на станциите "Александър Малинов” като зелена гора, "Акад. Александър Теодоров-Балан” като част от градския пейзаж и да вкара за първи път четири огромни саксии с вечнозелени дървета е на Ирена Дерлипанска.

Най-екстравагантна в отсечката до летището ще е станция "Искърско шосе”. Предложението да е цялата в лилаво е на Константин Косев, който проектирал преди това станциите "Джеймс Баучър” и "Цариградско шосе”.

Всичко станции ще са с енергоспестяващо LED осветление. Подовете и стените им ще са от различни видове цветен гранитогрес. Оригинални ще са и пейките – чакащите на станцията на летището ще седят върху гранитни блокове с облегалки от неръждаема стомана, а на "Софийска Света гора” пейките ще са дървени върху бетонова основа.

"И на тези станции няма да има тоалетни от съображения за сигурност, макар че мнозина искат това”, уточни Стоян Братоев.

Водещи

Най-четени