Държавата взима "богатството" на Данчо Пръча 23.10 | 10:16

Магазин, двуетажна сграда, Audi, влекач и какво ли още не - всичко на стойност близо 1,5 млн. лв.

От Кремена Бедерева

Държавата отнема незаконно придобито имущество от Йордан Тонов, известен като Данчо Пръча.

С определение от 9 октомври 2012 г. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди отнемането на незаконно придобито имущество от Йордан Тонов.

Имуществото е на стойност 1 267 793 лв. и е отнетото в полза на държавата по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД).

Част от имуществото са магазин и двуетажна жилищна сграда в гр. Враца, лек автомобил марка Audi, модел А6; влекач марка Volvo и още няколко товарни автомобила; дворно място; едноетажна сграда и над 30 поземлени имота в област Враца; суми от продажби на автомобили и недвижими имоти, както и суми от дружествени дялове.

Йордан Тонов има влязла в сила присъда за извършено престъпление по чл. 214, ал.1 от Наказателния кодекс (изнудване), а в началото на този месец беше задържан при проведена специализирана полицейска операция срещу разпространението на неистински парични знаци.

Тонов беше задържан на 6 октомври на бензиностанция край Ботевград в момент, когато давал на друг 88 броя банкноти фалшиви евро от по 50 евро. Според съда от събраните към момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Тонов действително е държал фалшиви пари.

Заедно с Пръча бяха задържани и Емил Василев и Сергей Парасков. Тримата са обвинени за държане на фалшиви пари.

От месец юли до момента по искане на Комисията с решение на ВКС е отнето имущество от още осем лица, осъдени за различни престъпления като контрабанда, изнудване, участие в организирана престъпна група, незаконно притежание на оръжие и др.

Това са Антоан Подмолов, Любомир Зафиров, Любомир Пачовски, Симеон Симеонов, Марин Христов, Евелин Евтимов, Илиян Илиев и Диян Гайтанов. Конфискувани са автомобили, апартаменти, части от сгради, суми от продажби и наличности по банкови сметки, дружествени дялове и др. на обща стойност над 1 414 000 лв.

От началото на годината в полза на държавата е отнето имущество, придобито от престъпна дейност, за 11 233 509 лв., което е приблизително два пъти повече спрямо същият период на миналата година.

Водещи

Най-четени