Държавата взима кредит, за да плаща своя дял от европроектите 07.12 | 16:56

Сумата от 200 млн. евро ще бъде похарчена по 3 оперативни програми

От iNews.bg

България ще вземе заем, с който да покрива делът на националното съфинансиране по проекти, изпълнявани със средства от еврофондовете. На днешното си заседание Министерски съвет одобри споразумение между Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) и нашата страна, според което ще получим кредит в размер на 200 млн. евро. Документът упълномощава българският финансов министър да проведе преговори и да подпише договор за заема.

Според решението на правителството парите от кредита ще се използват за подпомагане усвояването на средствата от европейските фондове, като частично ще покрива българския принос във финансиране изпълнението на инвестиционни проекти през настоящия програмен период 2014-2020 г. По-конкретно става дума за оперативните програми "Региони в растеж”, "Развитие на човешките ресурси” и "Наука и образование за интелигентен растеж”.

Заемът ще бъде при много благоприятни финансови условия, като БРСЕ няма да начислява допълнителни такси и комисионни. Средствата ще се усвояват на траншове и ще постъпват в централния бюджет. Отделните траншове по години се обвързват с разчетите по оперативните програми за националното съфинансиране в средносрочен план и се предвиждат по Закона за държавния бюджет за съответната година.

Водещи

Най-четени