Държавата дава още 6 млн. лв. за лични асистенти на хора с увреждания 25.05 | 18:00

По операция „Развитие на социалното предприемачество“ пък отпускат 15 млн. лв.

От iNews.bg

Кабинетът опуска над 6 млн. лв. по схемата "Независим живот", които ще бъдат насочени допълнително към общините с най-голяма потребност от лични и социални асистенти и домашни помощници за хора с увреждания. Това съобщиха от правителствената пресслужба след днешното редовно заседание на Министерски съвет.

Финансовият ресурс е останал неусвоен след изтичане на допълнителния срок – 9 май 2016 г., за подаване на проектни предложения от общините. С разпределянето на допълнителните средства ще се обхванат повече нуждаещи се лица, посочват вносителите.

До настоящия момент по процедура "Независим живот" са сключени договори с 248 общини и райони на общини на обща стойност от близо 121,5 млн. лв. С 25 общини предстои да бъдат сключени договори на стойност над 12,5 млн. лв.

По процедурата беше определен допълнителен срок за кандидатстване на 23 общини и райони на общини, които обаче не подадоха проектни предложения в рамките на първите три срока за кандидатстване. След изтичането на допълнителния срок – 9 май, проектни предложения подадоха 20 общини и райони на общини за още 10 млн. лв.

Община Сухиндол, община Ковачевци и район Панчарево на Столична община не подадоха проектни предложения и в рамките на допълнителният срок. В Министерството на труда и социалната политика (МТСП) постъпиха писма от общини, които с определения максимален бюджет не успяват да удовлетворят доста голяма част от заявените потребности на лицата с увреждания от услуга за социално включване, съобщиха от ведомството.

Доводите на общините са свързани с обширния териториален обхват, големия брой население, включително лицата с увреждания, както и ниския процент на удовлетвореност на заявените потребности.

По тази причина Управляващият орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" разработва система за допълнително разпределение на неусвоения ресурс по схемата, съгласно критерии, свързани с броя на заявените потребности в рамките на проект "Нови възможности за грижа", броят на лицата с увреждания на територията на дадената община и процентното съотношение на удовлетворените заявки по цитирания проект.

Общините като бенефициенти сами определят процедурата за избор на личните асистенти и критериите, на които те трябва да отговарят. Те поставят и конкретните параметри за целевата група, към която да бъде насочена услугата. Затова всяка община сама прави проучване, за да определи нуждите според спецификата на местно равнище и за кандидатите за лични и социални асистенти и помощници в рамките на проекта.

Предстои да бъде обявена операция "Развитие на социалното предприемачество" с бюджет от 15 млн. лв. Чрез изпълнението й ще се предостави помощ за дейността на социални предприятия, специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания във връзка с осигуряване на заетост. Ще бъдат допустими и дейности за социален маркетинг и популяризиране на социалната икономика и социалното предприемачество, подобряване на капацитета и човешките ресурси. Целта е да се подобри социалната и професионална интеграция на представители на уязвимите групи в сектора на социалната икономика чрез обучения и квалификация за лицата, за които се осигурява заетост в социалните предприятия, специализираните предприятия и кооперациите на хора с увреждания. Допустимо ще бъде и осигуряване на оборудване и адаптиране на работни места.

По "Развитие на социалното предприемачество" ще могат да кандидатсват социални предприятия, работодатели, специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, общини и райони на общини, доставчици на социални услуги, неправителствени организации, в партньорство с образователни и обучителни организации и институции, общини и райони на общини, доставчици на социални услуги, неправителствени организации.

 

Чрез изпълнението на операцията ще се повишат възможностите за заетост и професионална интеграция в социалните и специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания и други представители на рискови групи, което е важна предпоставка за преодоляване на социалната им изолация, повишаване на качеството на живот и стимулиране на конкурентоспособността им в работна среда, посочват вносителите от социалното министерство.

Водещи