Държавата загуби най-голямото дело за дължими от фирма на Васил Божков пари 09.11 | 13:30

Причината е банална - актът за вземането бил издаден от некомпетентен орган

От iNews

Върховният административен съд (ВАС) е обявил за нищожен акт на Държавната комисия по хазарта, според който "Еврофутбол" дължи на държавата 329 млн. лв., става ясно от решение на съда от 8 ноември. То не подлежи на обжалване. Това е най-голямото данъчно дело, заведено от бивша фирма на бизнесмена Васил Божков срещу държавата.

Съдът уточнява, че не се произнася по дължимостта на сумата, но в същото време отменя акта като изначално нищожен, т.е. той не поражда никакво действие и не може да бъде основание за събирането на каквито и да е задължения. Ако бъде издаден нов акт, по-голямата част от дълга би бил изтекъл по давност, съобщава Mediapool.

Преди година и половина предходната инстанция - Административен съд - София град, се произнесе, че дружеството "Еврофутбол" дължи на държавата 261 млн. лв. такси и 67.7 млн. лв. лихви, защото за срок от пет години е внесло значително по-малка държавна такса за хазарт от дължимата по закон. Тогава съдът установи, че законът не е прилаган коректно не само от хазартния оператор, но и от Министерството на финансите, което е допринесло за щетата за бюджета. В периода от 1 януари 2014 до края на 2019 г. четирима министри на финансите са отговорни за несъбраните такси - Петър Чобанов, Румен Порожанов, Владислав Горанов и Кирил Ананиев.

С решението от 8 ноември 2022 г. обаче ВАС отменя решението на АССГ и обявява за нищожен акта за установяване на публичното вземане на "Еврофутбол". Причината е, че въпросният акт е издаден от некомпетентен държавен орган - председателя на Държавната комисия по хазарта на 14 февруари 2020 г.

Поради установените процедурни нарушения върховните магистрати приемат, че председателят на ДКХ не е разполагал с материална компетентност по степен да издаде оспорения акт. "Правната последица от тази некомпетентност е посочена и в диспозитива на тълкувателно дело от 15 май 1991 г. на Върховния съд, в който се отбелязва, че административен акт, издаден от некомпетентен по степен орган е нищожен", посочват от съда.

Според върховните магистрати е правно нелогично и недопустимо един и същ орган да е овластен едновременно с компетентност да издаде акта и с такава да се произнесе при оспорването му по административен ред.

Само преди броени дни Административен съд - София град, се произнесе по друго ключово данъчно дело на лотариите на Божков срещу държавата. Според него обявената във фалит хазартна компания "Ню геймс" дължи малко над 223 милиона лева на държавата заради неплатени такси върху организирането на моментните лотарийни игри. Актът отново е издаден от председателя на ДКХ, което може да означава, че и той е възможно да се окаже нищожен.

Сагата "Божков"

Сагата за около 700 млн. лв., за които държавата твърди, че не са платени от фирми на бизнесмена Васил Божков, започна в края на 2019 г. след сигнал от неговите конкуренти братя Найденови.

При неколкократни проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция Министерството на финансите установи, че при всички правителства от началото на 2014 г. до края на 2019 г. няколко хазартни фирми на Божков – "Еврофутбол", "Ню Геймс", "Национална лотария" и "Евробет", са плащали занижен размер на държавната такса за хазарт. В резултат прокуратурата предприе мащабна акция срещу крупния бизнесмен, който до онзи момент беше в близки отношения с властта и практически недосегаем.

Повдигнати му бяха 19 обвинения за всевъзможни престъпления, включително изнасилвания, но той вече предвидливо бе напуснал страната и се оказа в Дубай. Обвинителен акт срещу Божков обаче и до момента не е внесен в съда.

Междувременно бизнесът на Божков с лотариите бе закрит с промени в закона, които обявиха лотарийните игри за държавен монопол. Лицензите на фирмите на Божков бяха отнети и до момента той не е успял да си ги върне. Неотдавна с окончателни решения на ВАС "Еврофутбол" и "Националната лотария" загубиха шансовете си за връщане на отнетите хазартни лицензи.

Такса "управляваща shaika"

В началото на 2020 г., докато властите и прокуратурата се надпреварваха с нови и нови обвинения и претенции срещу Божков, той предприе контраофанзива от Дубай, разкривайки как е "плащал 20% такса на управляващата shaika".

Божков обяви, че е бил рекетиран от бившия премиер Бойко Борисов и от финансовия министър Владислав Горанов, на които бил платил подкупи за над 60 млн. лв., като носел по 1 млн. евро в джобовете на сакото си при всяко свое посещение във финансовото министерство.

През юни 2020 г. укриващият се в Дубай бизнесмен подаде сигнал до прокуратурата, че е предал 30 милиона лева на Борисов и Горанов, за да не се пречи на бизнеса му. Божков казва, че може да докаже това, ако бъде потърсен, но главният прокурор Иван Гешев го игнорира с мотива, че няма да коментира изказвания на обвиняеми.

В крайна сметка прокуратурата бе принудена да се заеме с казуса, но тъй като по него нямаше никакво движение, бившият премиер Кирил Петков, след като взе властта, през 2022 г. лично даде показания на държавното обвинение. По този повод Борисов, Горанов и Севдалина Арнаудова бяха арестувани при зрелищна полицейска акция за една вечер. Впоследствие арестите им се оказаха незаконни, а обвинения срещу тримата и до днес не са повдигнати.

Междувременно Божков, заедно с депутата от ДПС Делян Пеевски, влезе в санкционния списък на САЩ по Глобалния закон "Магнитски" заради "значима корупция". За разлика от Божков, срещу Пеевски няма предприети никакви съществени процесуални мерки от страна на българската прокуратура.

 

Водещи

Най-четени