Държавата започва да плаща на частни училища до 3 години 05.02 | 14:33

Парламентът прие на първо четене промените в просветния закон

От iNews.bg

До три години държавата ще започне да финансира частните училища и детските градини. Това предвижда новият закон за училищното образование и предучилищното възпитание. Нормативният акт на ГЕРБ вече получи подкрепата на МОН и бе приет на първо четене в парламента. До момента не е ясно каква сума ще се предвиди за частното образование.

Против законопроекта се обявиха от БСП, но законът, за който огромна роля изигра бившият министър Милена Дамянова, получи подкрепата на четворната управляваща коалиция.

Заради този законопроект просветният министър Тодор Танев бе критикуван от собствената си политическа сила – Реформаторският блок, които сметнаха, че не депутати от ГЕРБ, а той трябваше да бъде инициатор.

Коментарът на Танев за нормативния акт от парламентарната трибуна бе: "Образованието е национален, стратегически приоритет, включително и по отношение на националната сигурност, защото българската нация е обект на националната сигурност".

Танев не смята, че има драма в това, че документът е на народни представители, а не ръководеното от него ведомство.

"МОН подкрепя изцяло духа и принципа на законопроекта на ГЕРБ, защото дефинира образованието като национален приоритет, а фокусът върху развитието на личността на детето и ученика е тема, която не подлежи на дискусия, урежда се и спокойствие на системата", посочи министърът, цитиран от БТА.

Тодор Танев одобрява и залегналата по-голяма автономия на институциите от предучилищното и училищното образование, на които се дава правота да разработват допълнителни програми за обучение. "Без либерализация няма да сме в крак с времето", смята той.

Министърът подкрепи и предвиденото усъвършенстване на системата за финансиране и контрол.

От друга страна, по негово мнение, проектът на БСП за Народната просвета не отразявал пълно потребностите на съвременната образователна система. "Не е установен принципът на образованието като национален приоритет като общ дух на закона", аргументира се Тодор Танев. Според него не може да бъде подкрепено и задължителното образование до 18-годишна възраст, както предлагат от левицата.

Водещи

Най-четени